Kampen om kulturkronerne

Af Jesper Beinov 29

Bertel Haarder er på mange måder kulturlivets yndlings-Venstremand. Kulturministeren har ikke bare læst en bog, han har skrevet adskillige. Han er mangeårig gæst ved kulturpremierer og overkommer det mest utrolige. Når der alligevel mukkes i kulturlivet, handler det om kroner og øre. Dem kommer der ikke flere af, så nu forsøger Haarder sig med en offensiv, når han  tirsdag og onsdag på Rødding Højskole samler meningsdannere og kulturfolk under overskriften »Hvordan får vi mere ud af kulturkronerne?«

Der er to dimensioner i den debat. Og faktorernes orden er afgørende. Først handler det om at finde ud af, hvordan vi får mere for kulturpengene, og det kræver konsistente økonomiske analyser. Dernæst drejer det sig om, hvordan vi prioriterer pengene i forhold til de kulturpolitiske målsætninger.

At få mere for pengene handler om øget produktivitet. Det analytiske forarbejde er vi gode til inden for andre offentlige service- og udgiftsområder. Vi savner det på kulturen. En afdækning vil vise, om der er sammenhæng mellem pengeforbrug og brugertilfredshed; i sin tid synliggjorde Finansministeriet f.eks at den sammenhæng ikke var der på bibliotekerne. Sådanne relevante benchmarks kan ikke stå alene. Produktivitet handler også om gode eksempler. Find dem, der leverer høj kvalitet til prisen. F.eks. i form af stort publikum, høj brugertilfredshed, udvikling og digital innovation på kerneydelsen.

Andre indikatorer er evnen til at tiltrække fondsmidler efter en relevant faglig målestok. Det er høj international profil blandt bestyrelse, medarbejdere eller i forskningsresultater. Faldgruben opstår, hvis der opstilles indikatorer uden sans for blødere målsætninger og målepunkter uden kulturel- og kunstnerisk relevans.

Kvantitet er som antydet et utilstrækkeligt parameter. Den kulturpolitiske målsætning må være knivskarp og følge lige efter, ellers overstyres der. Mit gæt er, at produktiviteten og den kunstneriske og kulturelle kvalitet kan løftes, hvis vi lærer af de bedste. Det arbejde kunne ministeren sætte i gang nu, hvis han vil. Mere for pengene kræver konsistente analyser. Ellers er der kun lukninger – eller den forhadte grønthøster. Finansministeriets styringsfilosofi er, at der altid kan effektiviseres, så derfor køres den frem.

Når der foreligger en grundig analyse af, hvordan produktiviteten kan løftes, kan der frigives der penge, eller der kan prioriteres så nye kulturtilbud kommer til. Reel omprioritering så vi får væsentligt mere ud af pengene. Men uden konsistente økonomiske analyser, skal Haarder ikke forvente klapsalver, når finansloven præsenteres, hvis han foreslår at lukke, sammenlægge, fusionere eller spare. Fra dem, der får, vil der lyde en tak, men fra dem, der afleverer, vil der lyde skrig og skrål.

Et sagligt prioriteringsgrundlag vil gøre det nemmere at argumentere helhedsorienteret. Ellers bliver det alle mod alle. Fregatten Jylland imod Arken og Louisiana. Sådan bevæger kulturpolitikken sig ikke fremad.

Opgaven er svær, for i Danmark er det næsten umuligt at lukke ned, hvad der én gang er kommet til verden med offentlig støtte. Ethvert skatteyderfinansieret udbud skaber således sin egen efterspørgsel, og kniber efterspørgselen, opfinder man et nyt behov ved at tage nye initiativer – f.eks. en knopskydning, når biblioteker vil udlåne redskaber til hus og have eller satser på spiludlån og neddrosler bøgerne.

Der er mere end nogensinde før brug for, at der bliver ført kulturpolitik efter klare kvalitative mål, så kulturkronerne bevæger sig det rigtige sted hen.

29 kommentarer RSS

 1. Af Javier Martinez

  -

  “Kulturministeren har ikke bare læst en bog, han har skrevet adskillige. Han er mangeårig gæst ved kulturpremierer og overkommer det mest utrolige.”

  ja, kulturministeren er utrolig kulturelt..læs selv her..
  http://journalisten.dk/rasende-bertel-haarder-forlod-tv-interview

  Så engang et interview på filmskolen af ham lavet af en christianit. Den bestod kun af et interview af ham og christianitten og skulle vises på DR..Bertil kunne ved videre eftersyn ikke stå bag hans egne meninger, og fik den stoppet før den blev vist i DR..

  Bertil står bag “dansk kultur kanoner” som intet har med kultur at gøre, men med Danskhed.

  ” hvordan vi får mere for kulturpengene, og det kræver konsistente økonomiske analyser. ”

  ….Du mener, hvorledes vi får pengene brugt på det elitære operahus hvor ingen normale Danskere møder op, men kun borgerskabets elite? Ja.
  Undertegnede kommer dog i operahuset da jeg får gratis billetter…

  “At få mere for pengene handler om øget produktivitet.”
  ;)

  Kultur har intet med direkte økonomisk vinding at gøre, og skal heller ikke have det i fremtiden .Kultur drejer sig om livsværdi, livsviden, indsigt..Når de kan kombineres er det da fint nok. Men det skal ikke være målestokken mht støttekroner..

  “Find dem, der leverer høj kvalitet til prisen. F.eks. i form af stort publikum, høj brugertilfredshed, udvikling og digital innovation på kerneydelsen.”

  I det tilfælde burde pengene alle gå til Roskilde Festivalen mv..Er det det du mener?
  Operagængere har da råd til at betale fuld pris? Det er ikke den fattigste udkantsdanskere der kommer der, ej i teateret? Hvis kultur bidrag skal bedømmes på hvor flest møder op, holder vi da bare roskilde festival hver evig eneste måned.

  “Andre indikatorer er evnen til at tiltrække fondsmidler ”

  Et medlem af min familie arbejder her i en fond med kultur bidrag. De går mestendels alle til elitære borgerlige kultur bidrag. Og er opbygget på skattetænkning., og manglende bidrag til statskassen her. Altså , penge direkte ned i foret på eliten via omveje, som aldrig betaler korrekt skat.

  “målepunkter uden kulturel- og kunstnerisk relevans.”

  Operaen? :)

  “Kvantitet er som antydet et utilstrækkeligt parameter.”

  …Du modsiger dig selv nu! Men ja, flere penge til folkelig interessant kultur kunne være en god omvæltning. Hvorfor har DR fx ikke en kanal der sender live fra teatrene og operaen mv., når forestillingen nærmer sig sin afslutning? Det var en måde at få alle med i hele landet.

 2. Af Javier Martinez

  -

  Indlæg i filteret?

 3. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Martinez
  DR viser operaer, balletter og mm. fra Det Kongelige Teater.
  Det er måske bare forbigået din opmærksomhed. Radioen transmitterer også musik alle mulige steder fra.

 4. Af Javier Martinez

  -

  Indlæg i filteret?

  Kære Rosa

  Ja, island får nok lov at se gratis med også!….

  Mit forslag er at alle forestillinger , teater musik mv. vises..

 5. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Jeg ved ikke hvor meget Jesper Beinov frekventerer biblioteker. Danske biblioteker er ikke blot kulturinstitutioner, hvor der udlånes bøger, tidskrifter, musik, e-bøger, film mm., de er også et sted hvor almindelige borgere, studerende, skoleelever, velfungerende subsistentsløse, ældre, arbejdsløse, børn, indvandrere og psykisk sårbare søger hen for kultur, medmenneskelighed, varme, oplysning og meget andet.

  Diverse borgerserviceopgaver bliver også løst på biblioteket. Opgaver så som, hjælp for borgerne til at løse opgaver vedrørende skat, boligtilskud, it problemer/opgaver og mm. Du kan brevstemme på biblioteket, få udstedt et pas, blive uddannet i IT af frivillige, deltage i musikarrangementer, deltage i begivenheder for børn og voksne, oplæsning, udstillinger og meget andet. Mindre bemidlede kan låne computere og kopimaskiner, skrive ud og blive hjulpet med it. Her modtager børn og indvandrerbørn frivillig lektiehjælp.

  Ingen institutioner er bedre til at integrere indvandrere og oplyse og formidle kultur til danske borgere, end biblioteker og DR og selvfølgelig vores skoler. Alle disse institutioner vil vi spare ned til sokkeholderne.

  Danskerne fatter simpelthen ikke hvor godt land de bor i. Danskerne er ved at blive kronisk kulturløse brokkehoveder, “hængerøve og hundehoveder”. Det kan vi takke eget sløvsind og alt for mange kulturløse politikere. Tag jer sammen. Vi bor i et godt land. Hvor kunne man ellers få lov til at beklage sig så meget.

 6. Af bent nielsen

  -

  Med tante B.s velvilje dominerer ja vi er mar ti ne z og hans med sammen svorne samtlige debatter.

 7. Af bent nielsen

  -

  Den radikale ro sa ha rald fatter ikke at det civiliserede samfund snart er fortid.

 8. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Javier Martinez
  Du kan finde mange islandske forfattere på de danske biblioteker, også islandske film, lydbøger helt gratis.

  Du kan også gå ind på http://www.ruv.is og se gratis islandsk fjernsyn kære Martinez.

 9. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Bent Nielsen
  Jeg er ikke radikal, blot kulturinteresseret.

 10. Af Javi.er Martinez

  -

  Vi forsøger igen……….

  “Når der foreligger en grundig analyse af, hvordan produktiviteten kan løftes, kan der frigives der penge, eller der kan prioriteres så nye kulturtilbud kommer til.”

  Hvis man kunne sparer således at der kom mere kultur for samme penge ville dette være fornuftigt. Men bliver svært i det samlede billede…

  Jyde regeringen V og DF sparet sidste år allerede 6oo millioner kr. på Dansk kultur, mens sverige satset massivt med et lignende beløb på endnu mere kultur for Svenskerne..
  En tidløs sandhed at kultur interessere det borgerlige menneske lidt.
  http://www.b.dk/kultur/danmark-skaerer-sverige-giver-flere-penge-til-kulturen
  kulturbudgettet fortsat kun udgør 0,77 procent af den samlede finanslov.

  Vi bruger kun 0.77% af statsbudgettet på kultur, men får utrolig meget retur for dette absolut ubetydelige beløb..At spare endnu mere vil være en ren katastrofe.

  “Men uden konsistente økonomiske analyser, skal Haarder ikke forvente klapsalver, når finansloven præsenteres”

  Næsten en garanti at haarder vil mødes med klapsalver i hans bagland i Jylland når han skærer endnu mere i kulturen. Den ses tit af borgerlige som en trussel mod fortiden, status quo som de foretrækker at leve i.

  .” Fregatten Jylland imod Arken og Louisiana.”

  Men kunne overveje at tilbyde gratis weekendbilletter togbilletter til udkantsdanskere via fx. køb af 3 forestillinger i københavn. Denne ville set som helhed nok blive en økonomisk og kulturel gevinst for alle involveret..Blot at overfører en masse penge til Jylland giver ingen mening. I hele verden foregår det der kulturelt sig bevæger sig i hovedstaden..Allerede er jyde regeringen igang med at overfører statens arbejdspladser til områder i jylland hvor de ingen forstand har på arbejdet..Det bliver en katastrofe..

  “f.eks. en knopskydning, når biblioteker vil udlåne redskaber til hus og have eller satser på spiludlån og neddrosler bøgerne.”

  Undertegnede lånte en robotstøvsuger til et ældre familiemedlem fra biblioteket i forrige måned..Det fungeret, og gik så ud og købte et. Fin ide. .Et bibliotek kan ikke udvide servicen nok , hvis den gavner borgeren..

  “Opgaven er svær, for i Danmark er det næsten umuligt at lukke ned, hvad der én gang er kommet til verden med offentlig støtte.”

  Bertil forlanges at indfører besparelser..Fuldstændigt ligegyldigt om det er kulturmæssigt værdifuldt eller ej..Konklusioner bliver baseret på fiktive regnestykker, som gøre alle når de kommer fra en V mand.Han skal lukke ned og sparer, og aldrig bliver det nok, aldrig bliver det satset mere..0.77% er et latterligt beløb..

  Når det kommer til udgifter set fra skatteindtægter bruger kun grækenland færre penge på kultur end Danmark i Europa.
  http://www.culturalpolicies.net/web/statistics-funding.php?aid=232&cid=80

  Der skal satses massivt mange flere penge på kultur!

 11. Af bent nielsen

  -

  R ha rald, lad nu være, du er gennemskuet. Forskellen på dig og merkel, jelved, stam pe, sti ne b og rønn h osv. er minimal.

 12. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Bent Nielsen
  Læs mine kommentarer om Z.Stampe og P. Kjærsgaard hos HDP, så vil du vide, at jeg ikke er radikal.
  Men husk, radikale er også mennesker.

 13. Af Niels Peter Lemche

  -

  R. HARALD KRISTIANSEN, og så lige det der med hovedbiblioteket i Aarhus, der ifølge en artikel i Politiken i dag er kåret til ikke bare Danmarks, men hele verdens bedste folkebibliotek.

  Men salig lagerforvalter Rindahl må frydes i sin ‘himmel’! Rindahlismen lever i bedste velgående.

 14. Af J. F

  -

  Jeg tror ikke, nogen interesserer sig overhoved for at beskytte kulturen, især det “elitære”, selv om det er resultatet af flere årtusindes europæisk historie. Klassiske musikere og sangere, dansere, skuespillere, restauratorer, de lever livet farligt i 2016. Fra den ene side hører vi – “Fortiden må ikke kidnappe fremtiden”, fra den anden – “Alt kan og skal effektiviseres.” Som om det ville betyde flere sygehuse, hvis man skærer ned i 0,7 af BNP. Det vi så med DRUO var kun begyndelsen :-(

 15. Af chr hansen

  -

  Risikoen i den mærkelige tid vi lever i, er at både kulturen, velfærden og trygheden smuldrer for os og derefter forsvinder, fordi demokratiet allerede er udhulet og afløst af 80% fjernstyring. Hvis vi ikke får sat en stopper for de “svenske” tilstande der er på vej ind i vores land, mister vi snart det hele.

 16. Af Finn Bjerrehave

  -

  Venstre ved vi hvor er, nemlig altid på sparekurs, og efter at have ødelagt Danmark med strukturreformen, som slog alle vores velfungerende kommuner i stykker, fortsætter sparekursen, og ikke et Danmark vi kender.
  Krig er bedre end Kultur. Finn Vig

 17. Af r. vangkilde

  -

  DR KULTUREN og den lave brede fællesnævner er rød kvantitet, ELLER kan politikerne tage ved
  lære af kvaliteten hos A.P.Møllers Fond, hvor kulturstøtten er mangfoldig socialt værdi sætter,
  men også righoldig på folkeoplysning af danske værdier.

 18. Af n Thomsen

  -

  Mens DR og vi andre snakker, fortsætter invasionen, nedturen, forfaldet og opløsningen.

 19. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Bent Nielsen

  “R ha rald, lad nu være, du er gennemskuet. Forskellen på dig og merkel, jelved, stam pe, sti ne b og rønn h osv. er minimal.”

  Denne debat handler om kultur, og så bruger du den til at komme med det mest primitive og ukultiverede indlæg. Her kan man med fordel bruge ordet minimal.

 20. Af david hansen

  -

  Uden sandhed kan man ikke leve, siger et russisk ordsprog, som blev højaktuelt under kommunisternes rædselsregime. Men i europa står den på manipulation, uvidenhed, historieløshed, hjernevask, cen su r og sandheds-mørklægning. Resultatet er en sådan mangel på sandhed, at udemokratiske ekstremister og fantaster har medvind, mens samfundet og civilisationen nedbrydes. Derfor er DK ved at blive til en fejlslagen start.

 21. Af david hansen

  -

  Pga. mangel på sandhed og fri debat, kom kommunister og femi-fascister til magten i Sverige, og de har nu feminiseret det politiske og bureaukratiske system mv. og har ensrettet 80-90% af befolkningen, og der er skabt en samfunds-jungle hvor trygheden er væk. Se 180g, snaph og den korte.

 22. Af Benny Albrecht Larsen

  -

  Jeg er sgu lidt træt af at det kun er overklassemennesker i jakkesæt og fine kjoler som skriver i Berlingskes blogs. De er så uvidende og egoistiske og se rkun sig selv og egne behov. Hvad med om der også blev ansat nogle bloggere med almindelige arbejder-baggrunde, som ikke er født med en sølvske i røven?

 23. Af jan nielsen

  -

  Er DR stadig en kultur-institution? Det mener jeg ikke, for DR lefler konstant for laveste fællesnævner og DR er fortaler for EU, for den størst mulige indvandring og for familiefjendsk, mandsfjendsk og børnefjendsk lovgivning. DR er mest af alt en radikal propagandasender. Selv radioaviserne manipulerer.

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAN NIELSEN, Er det fordi de ikke benytter Russia Today som hovedkilde?!

 25. Af jesper christensen

  -

  Ja, NPL er jo en typisk radikal fantast. Bl.a. påstår han at det går rigtig fint til i Sverige, selvom BT, jp, eb, snaphanen, 180gr, urias og den korte avis dokumenterer at landet konstant hærges af bilbrande og hverdagsterror med vold og mord.

 26. Af Asger Trier Engberg

  -

  Jeg skulle også mene, at det handler om at forholde sig til kunstens rolle i samfundet. Skal den være fornyende eller system bevarende?

  Da system bevarende kunst mest af alt minder om en version af Zenia Stampes verdensforståelse, så er vi reelt et sted, hvor kunsten ikke giver mening længere.

  Zenia Stampe er blevet en marginaliseret intellektuel politiker, som ingen tager seriøst. Det samme er sket for kunsten, ingen tager det seriøst når kunst forsøger at overbevise os om multikulturalismens herligheder, for alle ved at det er en falsk premis.

  Den minimale del af kunsten som så er reelt avantgarde og følger samfundets udvikling på godt og ondt, er helt marginaliseret i den eksisterende offentlige kunstforståelse. Den betragtes som farlig og inhuman osv.

  Resultatet er at kunsten er ved at miste besindelsen og fatteevnen. Den er ved at bliver så desilliousioneret at den er endt på en galeanstalt.

  Der råbes og skriges i et lukket rum som ingen tager seriøst.

  På den måde er den eksisterende kunst patologiseret, og ville være bedst tjent med at blive lukket helt ned, så at dens forvrængede verdensbillede ikke skal påvirke alle os andre. At leve ved siden af et sygt menneske er hårdt, og vi har andre ting at tænke på en kunstens åndelige og humanistiske deroute.

 27. Af Teddy bjørne Olsen --tegner

  -

  “JAVEL ! ” –Så må vi jo se om vi kan finde Århus ! –Det skulle jo ikke være så svært ! –Alle Fulderikkerne ! –Råber og skriger så højt midt om natten AT: Deres fordrukne “HUJEN” ! –Må kunne høres langt – langt væk !—-Lige om lidt skulle der også være “kultur-druk-festival ” i Århus ! –Det dér med “kulturen” –ER kun “en sidebemærkning” !—Dialekten er særdeles også meget speciel !

 28. Af Teddy bjørne Olsen --tegner

  -

  JA! ASGER TRIER ENGBERG ! –Den er særdeles meget rivende gal !–Vi foretrækker ! –Kultur – stil og klasse ! Det kan man ikke få i Århus ! –SÅ vi foretrækker PARIS !

 29. Af Arne Hornborg

  -

  Kultur, kunst og uddannelse er ikke dyrt, det er en GOD investering.
  Under 2. Verdenskrig bad man Churchill om at spare på kulturen og i stedet bruge endnu flere penge på militæret. England var, som bekendt hårdt ramt.
  Spare på kulturen, svarede Churchill. – Ikke tale om, det er jo dén vi slås for.
  Kloge ord af en stor statsmand.
  Uden kunst kultur og høje uddannelser bliver vi et tilbagestående, åndsfattigt samfund.
  Arne Hornborg
  Typograf/mediegrafiker, forfatter.

Kommentarer er lukket.