Selvtægt kontra medborgerskab

Af Jesper Beinov 70

I weekenden var Stockholm ved at gå amok i selvtægt under påskud af, at der skulle gribes ind over for purunge kriminelle asylanter. At forklæde selvtægt som en slags medborgerskab, hvor borgerne i afmagt griber ind mod kriminalitet, er virkelig ulækkert. Det viser en stærkt foruroligende tendens til selvtægt, der er på fremmarch, og uden at myndighederne siger stop for den slags, skrider retsstaten.

Heldigvis var der politiopbud i den svenske hovedstad, så de flere hundrede selvtægtsmænd ikke fik held med deres forehavende. Disse højreekstremister gik efter alle mørke børn og unge. Under det usle påskud af at ville ramme de 300 ca. 15-20-årige unge fra Marokko og Afghanistan, der i bymidten lever af kriminalitet. En ung svensk mand fik tæv, alene på grund af sit mørke udseende. At se udenlandsk ud var nok til at få bank. Hvor lavt.
At asyl- og flygtningekrisen ophidser gemytterne så meget, at det begynder at true samfundsfreden, er bekymrende. Det er ikke mindre bekymrende at studere, hvordan der argumenteres i denne sammenhæng. Debatten forsøges drejet i retning af, at der er tale om medborgerskab og selvforsvar. Det er et falsum. Stockholm-sagen er ren selvtægt.
Det duer ikke, at folk køber våben eller stifter private vagtværn, som der rapporteres om i hhv. Nordtyskland og herhjemme. Det må fastholdes, at selvtægt ikke er i orden. Det har intet med medborgerskab at gøre. Myndighederne har ansvar for at inddæmme kriminelle.
Vi har retsstaten til at sikre ro og orden, så alle kan færdes frit. Monopolet på magtanvendelse er statens, og derfor skal der også være nul tolerance over for selvtægtsmænd. Lige såvel som overfor kriminelle unge asylanter, som åbenbart udgør et problem i Stockholms centrum.
Medborgerskab er en helt anden sag. Den må ikke forveksles med selvtægt. Den handler om, hvornår vi griber ind og med hvilken begrundelse. Her kunne mange af os nok trænge til lidt mere civilcourage, altså medborgerskab.
Lad mig give to eksempler. Først bliver vi i det svenske univers. Her har jeg lige set en arrangeret video, der er optaget med skjult kamera. En ung fyr og hans kæreste står i en elevator. Først overfalder han hende verbalt, og så begynder han at slå hende. Kun en ud af 53 griber ind, kan man se i den svenske video, der er gået viralt. Og det er en ung, engelsktalende kvinde. Ingen af alle de mange andre mænd og kvinder gør noget, men skynder sig ud af elevatoren eller leger med deres smartphones. Det er stærke sager.
Det andet eksempel hørte jeg om mandag morgen. Klokken 8.30 er Metroen på Nørreport så stopfuld, at der derfor er forbud mod at tage cyklen med. Men en lavstammet godt 60-årig mand ikke bare råbte, »at han kraftedeme skulle på arbejde med sin cykel«, men lagde tillige hånd på den endog meget større kvindelige metromedarbejder. Der var som sagt propfyldt med pendlere, og folk dukkede sig bare. Først efter nogle minutter greb en jævnaldrende, høj mand i nydelig diplomatfrakke ind og sagde: »Så stopper du. Har du set, hvad der står der? Du må vente en halv time«. Så fortrak manden med cyklen. Og folk skyndte sig videre.
Kvinden i videoen og manden på metrostationen er hverdagens ægte helte.  Modsat de fleste af os andre, der blot står og gør os usynlige. Nu er det nok, så er det sagt. Lad os få det ægte medborgerskab tilbage.

70 kommentarer RSS

 1. Af georg christensen

  -

  Når medborgerskab ikke længere virker, hvad er så den næste løsning? . JA, sådan er det BARE, så sendes “selvtægt” på banen og selvstyrer sig selv med hjælp fra private særinteresser.

  Se det bare i øjnene, når den lovgivende proces ikke længere virker, vel nok bare fordi den er upræcis og flydende i grundet hullet, som en “ballon” , så åbnes alle muligheder for selvtægt. En udvikling , som EU unionen har været stærkt medvirkende til, Se bare på unionen, hvor frihandel tvangs understøttes af ” folkene” for at forhindre udenforstående, og selv indenfor unionen værdisættes den samme arbejdsydelse ud fra “illusionens” værdibedømmelse..

  Den nuværende EU union , med dens “lobbyist” styreform er død,

  En ny begyndelse , bør fordres eller lukning af butikken , den er simpelthen blevet alt for privatiseret , med forskellige “skattely” og “ulogisk lobbystyret lovgivning”.

  Når sammen brudet endelig kommer, og det kommer, vil de nuværende politikere først forstå, at de ikke kun har forsagt overfor EU folket men i grunden også misligholdt folket´s ansættelses kontrakt med dem.

  NB: Til sidst, hvor er Europa henne, når flygtningekrisen er på dagsordnen, her er det tydeligt at se, Det nuværende EU, er en død sild. Ansvaret for alt og alle er den andens. Sørgeligt politisk håndværk kan overalt ses, og her er problemet , Alle kan tydeligt se det, medens småtbegavede og dårligt uddanne lobby politikere sidder og sover i handlingstimen.

 2. Af Jens Hansen

  -

  Maria Due
  “Jeg spørger mig selv, hvorfor nydanskere skal have deres egne organisationer”

  Hvis mere end to danskere slår sig ned samme sted i udlandet.
  I mere end ti dage.
  Så starter de deres egne organisationer og foreninger.

  Er der mere end fire danskere det samme sted, så kommer der hurtigt en restaurant som serverer frikadeller.
  Undertegnede går i en stor bue uden om disse danske grupper.
  Hvilket kan medføre, at der kan gå et år, uden jeg bruger det danske sprog.

 3. Af john m.

  -

  Er man højreekstremist når man kære om sit fædreland !

  Og

  Venstre Ekstremister der hærger Kbh. i årtier….nå nej de er vel ok …MSM forherliget

  Kriminelle det hærger løs, jo det er de allerede UDVISTE !

  Hærger forsat.

  min. 60.000 illegale i Danmark

  Hvornår tror DU Jesper FOLKET har fået nok !

  Jeg tror NU.

  Så fortsæt jeres censur og benægt benægt

  Vi er ALLE NAZISTER IKKE !

  Folket er vågnet !

 4. Af henrik larsen

  -

  @Niels Juul Hansen

  Om man er voldsmand har eller voldspsykopat som du udtrykker det, har ikke noget med politisk overbevisning at gøre, selvom mange voldsmænd søger til det yderste venstre, det yderste højre eller en ekstrem dyrkelse af religion, under påskud af, at man i en særlig sags tjeneste legitimerer brugen af vold.

  Om man bliver voldsmand er en kombination af arv og miljø. De fleste voldsmænd (og voldsdamer) har selv været ofre for vold – ofte fra barnsben i hjemmet.
  Det er man nødt til at forstå, hvad enten det er ubehageligt at tænke på eller ej.
  I samfund under opløsning får disse personer frit spil for deres tilbøjeligheder. Det ser man i særlig grad i krigshærgede lande, hvor myndighederne har mistet kontrollen.
  Derfor er løsningen på inddæmning af vold, at man har en stærk og disciplineret myndighed.

 5. Af Niels Juul Hansen

  -

  @John M

  “Er man højreekstremist når man kære om sit fædreland !”.

  Nej, hvis man kerer sig om sit fædreland, så er man patriot – ikke ekstremist.

  Det er man derimod, hvis man er nationalist.

 6. Af Maria Due

  -

  Jens Hansen.

  Det er jo dejligt for dig, at du kan undgå danskere, der hvor du bor, men hvorfor i al verden er du så hele tiden her?

  Jeg har også boet i flere lande, og der opførte danskerne sig ikke, som du beskriver. Men jeg husker da en midsommeraften, hvor vi mødtes med andre danskere, nordmænd, svenskere og finner alle med børn.

  At sætte den slags i gang behøver man nu ikke medarbejdere med lange og dyre universitetsuddannelser til, detl kan mennesker med arabisk baggrund sagtens selv finde ud af, de er jo ikke dårligere begavede eller pattebørn.

  Det var heller ikke det, der var på tale. Så lad være med at stille dig naivt an.

 7. Af Niels Peter Lemche

  -

  JOHN M,

  Prøv engang at analyser dit ‘Dänemark erwache’ signal og skam dig.

  Og Niels Juul Hansen, man behøver ikke være ekstremist for at være nationalist. Du får let en uheldig chiasme:

  Nationalist = ekstremist

  kommunist = internationalist

  Er det ene meget bedre end det andet?

 8. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Henrik Larsen

  “Derfor er løsningen på inddæmning af vold, at man har en stærk og disciplineret myndighed.”

  Fuldstændig enig.

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Maria Due

  Check http://www.danes.dk/

  mvh

 10. Af Uffe Staulund

  -

  @ Georg Christensen,

  Her er min ubegribelige mening.

  Du skyder godt nok med spredhagl. Som jeg læser dit indlæg, så efterlyser du en måde at være borger på.

  Den lette måde er at melde sig ind i en politisk forening, som hylder ensartethed. Så slipper du for at tage stilling til noget som helst. Du vil blive fortalt hvad sandheden er.

  Så nemt kan det gøres.

  At du er utilfreds med EU, er forståeligt.
  EU er en gammel organisation, som blev til i skyggen af 2.verdenskrig. Siden har man udbygget EU med mange medlemslande, EU’s organisation er vokset, støt og roligt i takt med de flere medlemslande.

  EU har forsømt at forny sig, og det er problemet. Det er blevet en eurokratisk kolos, som har sit eget lukrative liv. Der er ingen, som gør noget ved det, hvorfor skulle de det? Det er jo rart, at have et sted at være, hvis man bliver smidt ud af det hjemlige parlement og mangler indtægt og pensionsopsparing.

  Lobbyister, er lige så sikre som fluer i en stald, de kan ikke undgås. I bedste fald kan lobbyister levere nyttig information.

  Skatte unddragelser og ulovlige transaktioner, skal ordnes ved de lokale parlementer’s lovgivning, og myndigheders håndhævelse.

  I et demokratisk samfund kan man ikke stille krav om folketings kandidaternes uddannelses niveau. Du kan se mængden af akademiske folketingsmedlemmer har ikke hjulpet på kvaliteten af folketings arbejde. De folkevalgte ville hellere slås med hinanden og komme i TV, end hjælpe Danmark på fode.

  Hvis du spørger mig om hvad der skal til, så er svaret sundfornuft og en god etik.

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  Uffe Staulund,

  EUs problem er, at politikerne bagved konstruktionen aldrig forstod vigtigheden af at få deres befolkninger med. De fjernede aldrig følelsen af, at det her var noget, der blev trukket ned over hovedet på almindelige mennesker.

  For at illustrere, så oplevede jeg i Paris i 1992 med et selskab, at da værten, der hvor vi spiste middag, opdagede, at vi var danskere, så gav han vinen!

  Det tager tid at lave en union af en umage skare af mennesker. Mere end firs år efter skabelsen af den amerikanske union, var den ved at forbløde i en indbyrdes borgerkrig, fordi den ene del mente, at den anden del tilsidesatte dens interesser. Det bedste for EU var måske, at de oprindelige stater søgte sammen og lod resten fare, til gavn for dem selv og til ubodelig skade for os andre.

 12. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Uffe Staulund

  “Her er min ubegribelige mening.”

  Jeg synes, at det er godt med selverkendelse. Det er min uforgribelige mening.

 13. Af Maria Due

  -

  Ha, ja det med en store goodwill, da vi stemte nej i 1992, oplevede jeg også og det i en grad, så vi måtte knibe os selv i armen. Vi var i England, og briterne var helt oppe i skyerne over Danmarks nej. Hele aftenen og ud på natten viste BBC billeder af Lurblæserne og store brændende bål, og i de efterfølgende dage blev vi kraftigt feteret på hoteller, restauranter og gaden, når folk så bilens danske nummerplader. På båden hjem talte mange danskere om, hvordan de var blevet beværtet og klappet på skuldrene af fremmede mennesker.

  Under Mo-krisen kunne man også læse i store franske aviser om dette lille tapre folk mod nord, det var vist i Le Figaro, der brugte de ord, men Le Monde var også med på vognen. Tro ikke på al den ondsindede sladder, som mest stammer fra danske politikere og journalister.

 14. Af J Nielsen

  -

  “Så du vil have, at man skal benytte sig af selvtægt for at komme selvtægt til livs?”

  Næ. Jeg træner bare til en Ironyman.

  “Det lyder som skruen ude ende.”

  Det er det også. Men hvilken selvtægtsforbryder har tænkt på det.

 15. Af Jette Støvring

  -

  Monopolet på magtanvendelse er Statens , skriver Beinov.

  Og det er jo så ganske korrekt.

  Og det er væsentligt at Borgerne kan stole på retsstaten. For uden den tillid ligger selvtægt lige for.

  Og den tiltagende polarisering der finder sted – hvor man med den mindste kritiske tilgang til indvandringen kaldes for “fascist”, landsbytosse fra DF etc etc., – det gør at man desværre må se at konflikttrappens øverste trin er nået.

  Og når man eksempeltvist hører Ingolf Gabold folde sig ud i en selvbestaltet ret til at bruge DR til politisk propaganda fordi han åbenbart mener han ved bedste – ja, så er det rigtigt farligt for Staten, retssikkerheden og den almindelige borgers tillid.

  Og igen ligger lige for at såfremt man ikke stoler på Staten – så ligger farerne og lurer for selvtægt fordi tilliden til at Staten vil sine borgere det bedste – ja, den er væk.

 16. Af Viv Skaalum

  -

  Kan jeg få en begrundelse for, at du, Jesper Beinov …. ikke har ønsket mit indlæg – omkring løgnen – som dit indlæg drejer sig om – indsat på din blog?

  Vil det ikke være ærligt – at oplyse de debattører, der fortsætter med at skrive indlæg her … at den historie om – “I weekenden var Stockholm ved at gå amok i selvtægt under påskud af, at der skulle gribes ind over for purunge kriminelle asylanter.”….
  er en historie en svensk avis… SELV har opfundet…

  Et medie har direkte løjet for deres læsere… og for alle os andre, der har debatteret sagen…
  Det burde da være en skandale for alle ærlige nyhedsmedier og alle ærlige journalister…

  Så jeg vil finde det uhyggelig beskæmmende og dybt utroværdigt, hvis du ikke – på en eller anden måde forholder dig til den løgn… og oplyser om fakta…

 17. Af Jens Hansen

  -

  Af Maria Due – 4. februar 2016 11:32
  “Jens Hansen.
  Det var heller ikke det, der var på tale. Så lad være med at stille dig naivt an.”

  Marie Due.
  Undertegnede må beklage.
  Jeg tog, det som du skrev for pålydende.

  Kender du dette firma?
  http://hjemve.dk/

  Den slags firmaer burde forbydes.
  Man bør spise det som kan købes lokalt, når man er i udlandet som dansker.
  Skik følge eller land fly.
  Som Pia Kjærsgaard så rigtigt udtaler.
  Ved alle passende og upassende lejligheder.

 18. Af Jens Hansen

  -

  Af Maria Due – 4. februar 2016 11:32
  “Jens Hansen.
  Det var heller ikke det, der var på tale. Så lad være med at stille dig naivt an.”

  Marie Due.
  Undertegnede må beklage naiviteten.
  Jeg tog det, som du skrev for pålydende.
  Kender du dette firma?
  http://hjemve.dk/

  Den slags firmaer burde forbydes.
  Man bør spise det som kan købes lokalt, når man er i udlandet som dansker.
  Skik følge eller land fly.
  Som Pia Kjærsgaard så rigtigt udtaler.
  Ved alle passende og upassende lejligheder.

 19. Af georg christensen

  -

  Når medborgerskab af den ene eller anden grund ikke længere føles at virke, og løsningen herpå, så fører til selvtægt, har samfundet et grundlæggende problem som i sidste ende u undgåeligt fører til opløsning. Når jeg idag forstår mig selv, som EU borger og på ingen måde længere forstår, at EU i lukkethed forsøger at styre mig, og selvtægt umiddelbar ses som den bedste løsning, hvad gør jeg så?. Jeg foretrækker, først med ord, at få lukket op overfor lukketheden inden selvtægten bruges, Når derimod “ord” kontra “ord” ikke længere selv med handling føles at give mening, så sker der præcist det vi europæerne i dag oplever , med resultatet selvtægt tilbage til nationalstats fornemmelse. EU`s mangel på demokratisk folkelig politisk styring.

  NB: Det er lukkethed, som overalt fører til selvtægt. .Det er lukkethed (mangel på oplysning) , som idag præger den europæiske union`s ledere, som ikke har forstået at deres folk idag er veloplyste og enevældens diktatur i folkets hoveder forlængst er afskaffet .

 20. Af John M. M.

  -

  ! I skal ALLE være klar over , der er DANSKE der vil bevare landet og beskytte den Danske .!

Kommentarer er lukket.