Sass’ opgør med selvgodheden

Af Jesper Beinov 21

Med god grund er frygten for, hvordan flygtninge- og migrantkrisen vil påvirke Europa i 2016, den mest dominerende, når den internationale elite i disse dage mødes i det sneklædte Davos i Schweiz til World Economic Forum. Mit bud er, at opbruddet i dansk og europæisk politik fortsætter, indtil der kommer styr på EUs ydre grænser.

Lige nu ser vi massive ryk i dansk politik, hvor Henrik Sass Larsen forstærker de meldinger, S-formand Mette Frederiksen allerede er kommet med. Om venstrefløjen, der er imod stramninger, bemærker Socialdemokraternes robuste gruppeformand, Henrik Sass Larsen i Jyllands-Posten søndag: »De står på humanismens olymp. Som humanistiske guder, der kaster lys ned på os andre og forklarer os, hvad der er rigtigt og forkert ud fra deres definition af den rette dosis humanisme. Det er det, der irriterer mig, at de gør.«

Sass kaster en af den slags holdningsmæssige granater, som toppolitikere anvender, når de afgørende vil dreje debatten. For nylig skrev han et lignende kontant debatindlæg i dagbladet Politiken, men for at ingen kan være i tvivl giver han den fuld skrue i et kritisk, omfattende interview over forside og hele fire sider i Jyllands-Posten. Hovedsynspunktet er, at asylansøgere skal samles i nærområderne, f.eks. Algeriet eller Libyen, bare ikke i Danmark. Derpå er det en sag for de enkelte lande, hvor mange de vil tage, når folk først er anerkendte flygtninge. Altså en indsats langt væk fra Danmark. Pointen hos Sass er, at tilstrømningen ellers vil fortsætte, så vores velfærdssamfund grundlæggende vil blive forandret økonomisk og kulturelt. Heller ikke det sidste tager han let på.

Det er urealistisk for Mette Frederiksen, hvis hun skulle blive statsminister, at få et rødt parlamentarisk grundlag med på de socialdemokratiske forslag. De forslag vil uden tvivl påføre Socialdemokraterne vanskeligheder. Men her og nu er regeringen blå, så hvorfor ikke omsætte forslagene til seriøs, konkret politik?

Grundlæggende er der nemlig musik i Henrik Sass Larsens forslag. Det danske samfunds sammenhængskraft truer med at krakelere, hvis vi år efter år skal tage imod så store grupper medborgere, som ud fra erfaringen med den hidtidige integrationsindsats i det altovervejende vil være på overførselsindkomst og vanskelige at integrere. 75 procent af partierne vil være enige – blå blok tillagt Socialdemokraternes 25 pct i meningsmålingerne.

Den danske regering kunne meget vel trykprøve Socialdemokraternes forslag i EU. Udfordringen er jo den samme i resten af den velstående del af EU. De politiske bevægelser tilsvarende. Partierne flytter sig nu, og gør de det ikke hurtigt nok rykker meningsmålingerne.

Tiden er til europæiske løsninger. For alle os, der ser hen til de europæiske institutioner, er der dog ikke meget opmuntring at hente. Det er uforståeligt, at Bruxelles – læs EU-Kommissionen – ikke er i stand til at rykke hurtigere. Stats- og regeringscheferne har vedtaget konklusioner, der giver EU-Kommissionen retning. Så hvad venter de på? Uden samling i EU får vi kun midlertidige løsninger.

I denne uge mødes den globale politiske elite i Davos. Krisebevidstheden er stor. Forhåbentlig kan der lægges spor ud for en europæisk løsning.

Det haster.

21 kommentarer RSS

 1. Af J Nielsen

  -

  Man kan gøre hvad der er rigtigt at gøre, og man kan gøre hvad man har lyst til at gøre. I den perfekte verden er de to ting det samme, og vi får en masse meget selvtilfredse politikere.

  I virkelighedens verden er de to ting overhovedet ikke det samme, og så begynder arbejdet med at opfinde begrundelser for at det man har lyst til at gøre også er det rigtige.

 2. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jesper Beinov

  Du citerer Henrik Sass Larsen:

  ” Hovedsynspunktet er, at asylansøgere skal samles i nærområderne, f.eks. Algeriet eller Libyen, bare ikke i Danmark”.

  og fortsætter selv:

  “Grundlæggende er der nemlig musik i Henrik Sass Larsens forslag.”.

  Jeg mener, at både du og Sass Larsen tager gruelig, hvis i tror, at dette er løsningen. Hvad får jer til at tro, at der er plads, penge og vilje til at gennemføre dette i nærområderne?

  Jeg tror heller ikke, at der er opbakning til Sass Larsens linie/retorik hos flertallet af de socialdemokratisk folketingsmedlemmer. Havde det været SÅ let, så var ideen nok blevet til virkelighed for længe siden.

  Men én ting har du helt ret i.

  Det skal være en EU-løsning. Der er ikke et eneste land i Europa, der kan klare opgaven alene. De lande, der tror, at de kan klare køre på frihjul, finder meget hurtigt ud af, at dette vil være totalt uacceptabelt for de lande, der godt vil hjælpe til, hvis opgaven bliver fair fordelt.

 3. Af Jens Hansen

  -

  Australien har tvunget og bestukket nogle omliggende mindre stater til at acceptere lejre til flygtninge.
  Det drejer sig om nogle få tusinde flygtninge som Australien har indespærret i koncentrationslejre.
  Ikke millioner af flygtninge. Som fra Syrien.
  Løsningen er meget dyrere end hvis Australien tillod flygtningene at komme til Australien.
  Australien kritiseres i øvrigt skarpt for disse lejre. Også i Australien.
  Voldtægt og drab er dagens orden i disse lejre.

  Og hvor skal de danske lejre i udlandet placeres?
  Et DF fjols har forslået Kenya.
  Der er længere til Kenya end til Danmark. Fra Syrien.

  Nabolandene til Syrien huser allerede millioner af flygtninge.
  De er nok ikke interesseret i Sass Larsens forslag.
  Det er det nok de færreste lande som er.

  De vestlige lande inklusiv Danmark, som står bag de forbryderiske krige i Mellem Østen, har skabt flygtningeproblemet.
  Landene omkring Syrien kan med god ret mene at Vesten, herunder Danmark, selv må afhjælpe det flygtningeproblem som de har skabt.
  Og ikke tørre ansvaret af på andre lande.
  Bed USA om at tage mindst halvdelen af flygtningene.
  Det er USA som har startet de vanvittige angrebskrige i Mellem Østen.
  EU bør forklare USA, at man ikke længere stiller med så meget som en hjemmeværnsmand.
  Før USA påtager sig et ansvar for sine forbrydelser.

 4. Af Jakob Rasmussen

  -

  EU bør kræve, at USA selvfølgelig tager mindst halvdelen af flygtningene fra f.eks. Afghanistan, Irak eller Syrien.

  Det vil mildest talt kun være retfærdigt, hvis EU kræver, at USA tager sin del af ansvaret for flygtningestrømmen fra Afghanistan, Irak og Syrien, for USA har jo et direkte ansvar for, at flygtningene fra disse lande flygter.

 5. Af Jakob Rasmussen

  -

  Ifølge danske medier, så er USA i oprør, fordi amerikanske medier påstår, at den danske regering vil stjæle de syriske flygtninges vielsesringe og flå guldtænderne ud af munden på dem.

  Der er tale om en overreaktion fra amerikanernes side, der bygger på en medieskabt misforståelse, for den danske regering vil jo blot tage visse, værdifulde genstande, som flygtningene medbringer, for at de selv kan finansiere en lille del af udgifterne.

  Det er almindelig procedure; Schweiz har f.eks. gjort det samme i årevis, uden at en kat har gøet af dét.

  Men overreaktionen viser, at amerikanerne virkeligt føler med de syriske flygtninge, og at USA endeligt må være blevet moden til at tage sin del af ansvaret for flygtningekrisen, og dermed parat til at modtage langt flere syriske flygtninge, end de sølle to-tre tusinde, syriske flygtninge, som USA har modtaget de sidste fire år…

  Jeg vil mene, at amerikanernes reaktion, på Danmarks angiveligt grusomme behandling af de syriske flygtninge, viser, at amerikanernes medfølelse med de syriske flygtninge er så stor, at USA må være parat til at modtage forholdvist lige så mange syriske flygtninge, som Danmark modtager.

 6. Af Svend Jensen

  -

  @Jesper Beinov
  “..truer med at krakelere, hvis vi år efter år skal tage imod så store grupper medborgere, …”

  Øeh – er en medborger ikke det samme som en statsborger? I denne sammengæng kan medborgere kun betyde danske statsborgere. Jeg ville anse migranterne som i bedste fald “uinviterede tilflyttere”.

  Politiken, det radikale venstre, Engelbreth og deslige anvender netop ordet “borgere” eller “medborgere” for at skabe en falsk opstyltet solidaritet med dem og os – ren manipulation.

 7. Af preben jensen

  -

  Hvad vi kan se i de fleste debatter er at tilhængere af indvandringsindustrien og Danmarks islamisering forsøger at vildlede og manipulere læserne, lytterne og seerne. Og radikale medier som DR. Politiken og TV tager meget let på de voksende trusler mod danskernes sikkerhed, familieliv og fremtid mv……. eller man fortier, bagatelliserer eller bortforklarer.

 8. Af preben jensen

  -

  Hvis indstrømningen af kulturfremmede migranter fortsætter, vil nedskæringer/ velfærdsforringelser, ustyrlig kriminalitet/overfald på kvinder, nye farlige sygdomme, terror og svenske/franske tilstande snart blive rå dagligdag i Danmark.

 9. Af Erik Bramsen

  -

  Mundsvejr. Det er jo ikke noget tilfaelde, at der foreslaas en EU-loesning, for det goer jo at forslaget er doedfoedt.

  Men der er ikke noget til hinder for at Danmark implementerer forslaget – vi har jo, hvis nogen skulle have glemt det, netop bekraeftet vores retsforbehold overfor EU’s faelles asylpolitik.

  Tiden er til europæiske løsninger.

  Facepalm!

 10. Af J S

  -

  Stor tak til Sass-Larsen for et klart og godt forslag.
  Og tak til J. Beinov for klar tale.

  Det haster med en løsning da vi allerede nu i DK er ved at se en begyndende krakelering i vores samfundsmodel.
  Det er jo kolde fakta at vi ikke kan klare at modtage så store mængder af medborgere der væsentligst vil havne på passive overførsler.
  Og det er ligeså evident at der er kolossale kultur-forskelle som giver mere end massive dønninger – og at heller ikke af den grund kan indvandringen fortsætte.
  Det allerstørste problem synes at være at ingen vil indgå i en hurtig, ambitiøs og fælles løsning – hverken indenrigspolitisk eller på EU-niveau.

  Så HVIS DK og andre EU-lande ender med en tiltagende fascisme, så mener jeg faktisk ansvaret kan lægges på de mennesker der er fuldstændigt uden realitetssans for problemerne ved denne massive indvandring – og hos politikerne der ikke handler og viser ansvar.

 11. Af søre.n Sørensen

  -

  “75 procent af partierne vil være enige – blå blok tillagt Socialdemokraternes 25 pct i meningsmålingerne.”
  beinov

  Godt nok noget amatør statistik..
  Der er skam også mange i venstrefløjen der er imod mere indvandvandring, ligeså vel at der er mange i Venstre mv. der ønsker mere åbne grænsere og flere velfærdserodere. Blandt de rigeste er der jo et ønske om løndumpere og velfærds erodere en masse. Det er jo den mest effektive måde at nedlægge velfærdsstaten på..

  Borgerlige aviser forsøger altid at manipulere mht. den borgerlige “stramme indvandrings politik”..Dette mens med DF´s mandater indvandreantallet mere end fordoblet pr. år under VKO, og Ny fordobling på vej under LAVKO..Selv udlændinge lempelserne der startet det hele i 1983, skete under borgerlig vagt..

  Men i ved jo godt at uden hykleriet og løgnene herom, kan i ikke få magten via DF..

 12. Af Svend Jensen

  -

  Nødvendigt korrektiv til Jens Hansens malplacering af aber (kl. 0:37) :

  De muslimske lande inklusive Iran, som står bag de forbryderiske krige i Mellem Østen, har skabt flygtningeproblemet.
  Landene omkring Syrien kan med god ret mene at de muslimske lande, herunder Iran, selv må afhjælpe det flygtningeproblem som de har skabt.
  Og ikke tørre ansvaret af på vestlige lande.
  Bed Saudi Arabien om at tage mindst halvdelen af flygtningene.
  Det er muslimerne selv som har startet de vanvittige angrebskrige i Mellem Østen.
  EU bør forklare de muslimske lande, at man ikke længere stiller med så meget som en hjemmeværnsmand.
  Før de muslimske lande påtager sig et ansvar for deres forbrydelser.

 13. Af preben jensen

  -

  Det er uforståeligt at V og K samt R, SF og EL mv. mener at Danmark ikke behøver at genoprette sine grænser. Uden et effektivt grænseværn er Danmark fortabt. Danske kvinder i hundredtusindvis vil blive overfaldet og tyranniseret, demokratiet, rets- og velfærdsstaten vil sygne hen og forsvinde…. og med tiden vil hele det danske folk blive fordrevet eller noget endnu værre. Løkkes og kompagnis tøven og nølen er katastrofal.
  Og de øvrige partiers laden stå til er også under al kritik.

 14. Af Arne Hornborg

  -

  En rigtig god, brugbar løsning, Sass Larsen kommer med, meen helt ny er den idé nu ikke.
  Mange debattører, blandt andre jeg, har mange gange skrevet, debatteret det samme.
  Flygtningestrømmen kan og SKAL standses.
  ,,Noget” der skal gøres i EU fællesskab? EU? har vist sin uduelighed i den her flygtningekrise.
  Hvert enkelt land? Danmark kunne, eventuelt gå sammen med de øvrige nordiske lande. Oprette GODE velfungerende asylcentre i benævnte nærområder. De enorme summer de nordiske lande er belastede af kunne anvendes bedre i nærområderne, hjælpe mange flere mennesker.
  Danmark, Skandinavien bør sige fuld stop for asyl. VORT samfund kan ikke klare mere, hverken socialt eller økonomisk. For mange nedskæringer overfor DANSKERNE.
  Dejligt at Socialdemokratiet endelig langt om længe vågner, ser realiteterne i øjnene. Det har, sammen med de radikale knebet gevaldigt igennem mange, mange år, hvor Danmarks grænser stod åbne som ladeporte.
  Arne Hornborg
  Typografisk mediegrafiker/forfatter . Sengeløse.

 15. Af Niels Peter Lemche

  -

  De lejre er der i forvejen. Hvordan kan Tyrkiet ellers huse 2½ million syriske flygtninge, Jordan vist tæt på en million osv.

 16. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt hvorfor ikke bare udpege feks Grækenland som EUs flygtningelejr? Grækenland modtog 853.650 illegale migranter i 2015. Tilstrømningen på dette års første 16 dage overstiger tilsvarende januar 2015 tal med sølle 2.100%!

  Bevares der er nok ikke mange af de 853.650 illegale tilbage i Grækenland. Men det kan ændres, hvis EU erklærer Grækenland for flygtningelejr og betaler for showet.

  NB: Alternativ kunne være en eller tysk delstat, eller hvad med Sverige?

 17. Af Steen Raaschou

  -

  @ NIELS JUUL HANSEN: Det er en illusion, at Europa kan fordele sig ud af det. Vi står over for en fikevandring der vil fortsætte i så mange år ud i fremtiden, vi kan overskue.
  Der bliver alene 1.4 mia flere afrikanere de næste 35 år. Vi er igang med at øse af Atlanterhavet med en thekop, og vi vil naturlivs ødelægge os selv, hvis vi lader det fortsætte

 18. Af Andrzej Brones

  -

  Der findes ikke en brugtbar løsnig, fordi vi har selv lavet den fortolkning af FN konventionen, som forhindrer enhver løsning, samt afskåret os fra mere radikale midler. Vi har et medlem af NATO, som tester vores forsvar og smertegrænse og sender alle, som gider og kan betale for at komme til Europa. Tyrkerne kan ikke røres. Saudi Arabien er under USAs beskyttelse, så de går også fri. Libyen ingen vil røre ved. Dette rod har vi selv skabt. Tyskland kan ikke blive irettesat, fordi de har penge og vi er afhængige af dem. Det er også dem som sidder på alle nøgleposter i EU.
  Der skal går et eller to år til før der er stemning for at gøre en ende for den ødeleggelse af samtlige europeiske lande.

 19. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Uanset hvor mange vidtløftige ideer der kommer op i det politiske spectrum, angående flygtninge krisen, står det faktum klart, at uden hermetisk lukning af EU’s ydre grænser, løser vi ikke problemet!

  Desværre kan man ikke blive enige om lukning af EU’s ydre grænser i de Europæiske lande, så Grænserne bliver ikke lukket!

  Dette vil igen sige, at hvert enkelt land i Europa, er pisket til, at lukke sine egne nationale grænser, hvis de vil have kontrol over hvor mange fremmede de modtager!

  Når nu fakta står så lysende klart, så er der jo ikke andet at sige end, ” Hvad Dælen Nøler I Efter”! Få de grænser lukket!

  At EU, ikke har evnet at kontrollere sine grænser, skal ikke ligge Danmark til last!
  M.v.h.

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hvis ikke nu hvornår så? dette gamle Jødiske citat, er altid gældende, og når Sveriges flygtninge strander i Danmark, fordi Sverige pludselig fik nok og ikke meddelt flygtningene, står Danmark med aben, uden politisk interesse.
  Danmark havde meldt ud, ikke flere flygtninge/ immigranter, men dem som bliver lukket ind i Shengen, har frit spil, og befolkningerne fortvivler.
  EU skal klart fortælle, jerntæppe til Shengen , nemlig i er i sikker havn, og hvis i ønsker ophold i et EU land, skal der søges, og ikke komme anstigende i gummibåde, som endda tager liv.
  Anstændighed ønskes.Finn Vig

 21. Af Arne Hornborg

  -

  Danmark skal forklare, forsvare VOR (berettigede) straminger på asylområdet, VOR (nødvendige) grænsekontrol???
  Danmark skal absolut IKKE hverken stå skoleret eller forklare sig overfor den ,,utidssvarende” såkaldte menneskerettighedskommission, ej heller over for Mickey Mouse Parlamentet EU.
  Danmark har gjort mere end nok, haft nok problemer med ,,fupasylanter” og bekvemmelighedsflygtning. DET har kostes os enorme summer.
  Det er både FN og EU der har vist hvor handlingslammede de er.
  Danmark har stadig retsforbeholdene. VI bestemmer selv hvor mange ,,asylansøgere?” vi lukker ind.
  FN BURDE hellere korrekse de lande hvor ,,flygtningene?” kommer fra.
  Glædeligt at læse om hvor mange ,,bekvemmelighedsflygtninge” der vælger at forlade Danmark, at rejse HJEM.
  Det viser at stramningerne og grænsekontrollen virker.
  STÅ FAST Inger Støjberg. DU og regeringen gør det helt rigtige, måske med en lille sidebemærkning: Hvornår begynder I, regering og folketing at sende uønskede personer retur, de personer, der under falske forudsætninger søger asyl i Danmark?
  Forstærk det nordiske samarbejde i så henseende.
  De håbløse, forældede konventioner trænger til en gennemgribende revision.
  Nok har Danmark underskrevet konventionerne, men Danmark har ikke skrevet under på misbruget af konventionerne.
  Det er efterhånden sådan at udlændinge FÅR større rettigheder i Danmark end danskerne selv.
  Jeg harmes over at se ,,bekvemmelighedsflygtningenes” utilfredshed med de GODE indkvarteringsforhold i moderne, lune opvarmede telte. Det var noget mange DANSKE hjemløse ville modtage med glæde. Men dem lader vi blot skøtte sig selv i vinterkulden, hvor der også er sket dødsfald.
  DET ænser, blandt andre, den radikale politiker Sofie Carsten Nielsen ikke, alt imens hun er mere optaget OM forholdene i teltlejrene for flygtningene er gode nok. Drivende sentimentalitet.
  I min naivitet har jeg altid troet at ministre og folketingsmedlemmer var valgt til at varetage danskernes ve og vel. Det er det de er valgt til. En opgave der bliver svigtet groft. Eksemplerne er mange.
  Arne Hornborg
  Typografisk mediegrafiker/forfatter . Sengeløse

Kommentarer er lukket.