Samuelsens nytårsbombe

Af Jesper Beinov 22

Hvis ikke topskat bliver et tema i foråret, truer Anders Samuelsen (LA) regeringen på dens liv efter grundlovsdag. Men rækkefølgen er ikke altafgørende, så længe vi får lettelser i topskatten.

Der er rent faktisk et råderum i dansk økonomi frem mod 2020, som kan bruges til velfærd og skattelettelser. Det er et tocifret milliardbeløb, selv om flygtninge- og migrantkrisen konstant udhuler det i disse uger og måneder. Med stålsat blåt blik fik Anders Samuelsen føjet ind i regeringsgrundlaget, at ambitionen er at sænke topskatteprocenten og ikke blot som ved sidste skattereform at hæve grænsen for, hvornår misundelsesskatten rammer.

Hidtil har forventningen været, at omkring februar indledes trepartsforhandlinger og derpå senere skatteforhandlinger, men nu presses kommuneøkonomien indlysende på grund af tilstrømningen af asylansøgere. Kommuneøkonomi forhandles i juni. Der mangler en langsigtet mekanisme til at håndtere dette, så kommunerne ikke skal ud i panikløsninger. I år indgår midler til udviklingsbistand i finansieringen, men det er en engangsforeteelse. Alle disse forhold skal en regering kunne balancere og håndtere.

Og det er et kernepunkt.

Det kan godt være, at vi i medierne er dårlige til at holde flere bolde i luften. Men regeringen må påtage sig det tunge ansvar at holde flere bolde i luften samtidig.

Jeg forstår godt, at det umiddelbart kan se mærkeligt ud, at der i en højspændt situation skal diskuteres skat. Men der er den enkle sammenhæng, at hvis der skal være penge både til velfærd og flygtninge- og migrantpresset, skal forudsætningerne være på plads. Den forudsætning er bl.a., at skatte- og arbejdsmarkedspolitikken understøtter et højt arbejdsudbud. Fordi højt arbejdsudbud erfaringsmæssigt giver høj beskæftigelse.

Det slår altså på få år igennem på arbejdsudbuddet, hvis det bedre kan betale sig at arbejde. Folk arbejder mere og længere. Til gavn for beskæftigelse. Den vækst giver nye penge i de offentlige kasser. Jo hurtigere skattelettelser indfases, desto større positiv virkning.

Normalt er Dansk Industri og Dansk Erhverv hinandens værste konkurrenter. Når de i Berlingske tirsdag går sammen med en appel om, at topskattelettelserne bliver virkelighed, er det derfor alvor. DI og DE vil særligt øge arbejdsudbuddet i toppen. Til gengæld for det bør erhvervslivet bidrage til at løse tidens presserende problem i trepartsforhandlingerne: At arbejdsgivere ikke vil ansætte mennesker med få kompetencer på grund af lønniveauet. DI og DE må erkende, at man ikke kan komme tomhændet til en fest. Hvis de er modige, hjælper parterne dem, vi holder uden for arbejdsfællesskabet ved at indføre indslusningsløn.

Det er besynderligt, at det skal være nødvendigt at true med at vælte regeringen. Det ville være et tragisk resultat. Nok forstår Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort magtens sprog, men Samuelsen burde kunne indse, at alle i blå blok skal kunne være med, og her er en forudsætning også stabilitet om velfærden. Det bør kunne lade sig gøre, da de samlede offentlige udgifter er godt 1.100 mia. kr.

Hvis råderummet anvendes klogt, er der faktisk både plads til at lempe skat i bund og top og penge til velfærd. Så længe vi ender med at få skatten lempet, bør rækkefølgen ikke føre til blå splittelse.

22 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Mit umiddelbare gæt er, at topskatten skal fordobles – bare for at holde trit med illegale udlændinge omkostninger!

 2. Af Helge Nørager

  -

  Ihh hvor vi tramper, sagde musen til elefanten, da de gik over træbroen, som knirkede og knagede.

 3. Af Morten Dreyer

  -

  Undtagelsvis stor ros til Claus Hjort. Hans skrotning mandag af Venstres skattepolitik med lettelse af topskatten er god.

  Som socialudvalgsformand i en kommune kan jeg tæt følge hvorledes netop flygtningeudgifter beskærer alle andre kommunale opgaver.

  Det er skiftende regeringer, som har ansvaret for en uforsvarlig stor indvandring. Og derpå sendt regningen til kommunerne.

  Hvem husker ikke Helle Thorning, da hun slog armene ud og indbød alle syrere ind med løftet om familiesammenføring inden eet år. Og Danmark ville tjene på det, var argumenterne, da alle syrere, som ikke var speciallæger, helt sikkert var ingeniører, som direkte kunne starte hos Grundfos’s udviklingsafdeling.

  Lars Løkke nævnte mere reelt i efteråret, at 90 procent af indvandrene kun har 5 års skolegang bag sig.

  Regeringen bør erkende, at flygtninge er regeringens ansvar.

  Og at det er derfor, at regeringen skal stille med pengene. Det er ikke fair, at kommunerne skal finde pengene hos de ældre, de syge, skolerne eller børnene.

 4. Af Jens Hansen

  -

  Det er besynderligt, at det skal være nødvendigt at true med at vælte regeringen. Det ville være et tragisk resultat.
  Skriver Jesper Beinov.

  Hvorfor tragisk?
  Løkkes regering er en katastrofe.
  Han må konstant føre en tåbelig værdipolitik for at tækkes DF.
  Som har ødelagt Danmarks renomme i omverdenen.
  Konservative aviser i USA sammenligner det som foregår i Danmark med nazismen.
  Den slags rammer Danmarks eksport på et tidspunkt.
  Jo før Løkke trækker sig, jo bedre.

 5. Af P. Torbensen

  -

  Glem alt om top skattelettelser ,med det pres på grænserne og problemerne videre sendt til kommunerne ,kommer der kun skattestigninger langt ud i fremtiden og fallit på den lange bane.Løkke eller Mette -kolera eller pest-regnvejr eller tåge etc.
  Danmarks renomme er langt fra ødelagt i omverdenen,tværtimod ,de fleste lande i Europa har de samme problemer.

 6. Af p jensen

  -

  Al politisk planlægning risikerer at være forgæves, for virkeligheden overhaler hele tiden politikerne, der som regel kun tænker en smule længere end til næste valg. Der lånes nu masser af milliarder i udlandet for at undgå et velfærdssammenbrud, men snart kan der ikke lånes mere, og så kommer krakket. Ja, til dels er det jo allerede igang, og velfærden ligner mere og mere et slot under nedrivning. Og svenske/græske tilstande og ustyrlig kriminalitet er også på vej. Læs selv diverse netaviser.

 7. Af p jensen

  -

  Indlæg er i fi

 8. Af Ole Skovgaard

  -

  Indslusningsløn ? Hvad har denne planøkonomiske tilskudsordning (Endnu en) med skattepolitik at gøre ? I privaten fodrer man vel heller ikke sin hund med sin egen hale eller hvad ? Topskattelettelser fint nok, de dynamiske effekter er formodentlig undervurderede i FM´s beregningsmodeller, qua at Danmark er unikt og derfor svært, at forudsige noget om på grund af nærmest verdens højeste skatter og afgifter. Derfor vil topskattelettelser formodentlig være tæt på omkostningsfrie og skabe mere aktvitet. Men der skal osse andre skatte og afgiftslettelser på banen, der skal tænkes i vækst ikke begrænsninger, ved at kvæle vækst ved ensidige forhøjelser, det har været prøvet i mange år. Resultatet kender vi. Der skal tænkes ud af boksen, og at tænke ud af boksen er ikke, at give bestemte grupper på arbejdsmarkedet tilskud og fortrinsret, Kvoter på arbejdsmarkedet er ikke vejen frem. Medmindre man ønsker slagsmål i gaderne.

 9. Af Uffe Staulund

  -

  Når filteret er ude, så spiller ‘Puttisterne’ på bloggene.
  ?Det index, som jeg bruger, det er ‘Puttistindexet’.

  Hvis det er højt, så er det ikke til Danmarks fordel.
  Lige i øjeblikket er det meget højt.
  Hvis I ikke tror mig, så se på nattens input til bloggene.

  PS. Jeg beundre Puttin for den kontrol, han har over sin Ferris ulv, som han er fotograferet med. Tænk at den ikke satte tænderne i den tyske Schweinhaxe på fotografiet.

 10. Af Helge Nørager

  -

  Formoder at den af Hr. Uffe Staulund, omtalte “Ferris” ulv, Er en stavefejl, og Hr. Uffe Staulund, nok mener Fenris ulven, fra Asa tros mytologi ?.
  Kan jeg deraf udlede at Hr. Uffe Staulund er en Asa tro ?.
  Når han henviser til mytologiske figurer som af kristendommen anses for, hedninges overtro.

  Men måske det ikke var en stavefejl og der findes en speciel “Ferris” ulv i Rusland.
  Hvad ved jeg.

 11. Af Uffe Staulund

  -

  @ Helge Nørager,

  ‘Al makt te de orblinne’, som vi siger hos ASA fascisterne.

 12. Af Helge Nørager

  -

  @Uffe, :)

 13. Af Søre.n sørensen

  -

  Det var godt at se at Samuelsen blev Jordet indtil efteråret, og uden tvivl også derefter. Vi havet fået et valg ellers, som enhver nogenlunde seende kunne udregne før det skete..

 14. Af vagn pedersen

  -

  Ja Samuelsen har truet med noget han ikke ville og deraf senere bortforklaringerne. Hans maske er faldet og er til grin for al folket
  Det er dumhed at true med noget man ikke har i sinde at udføre, så hellere tie stille og håbe emnet bliver glemt
  ? bliver hvor en del af LA`s stemmer går hen, eller bliver de hjemløse indtil videre

 15. Af Uffe Staulund

  -

  Det som Anders Samuelsen er i gang med, er at lave en ‘Kirkeskov’ på sig selv og sit parti.

  Han mener åbentbart ikke, at de danske vælgere kan se ham.
  Jeg ser aldrig DR og TV2, så jeg ved ikke om Anders Samuelsen har været usynlig der.

  Nu forsøger han sig som klassens uartige dreng.
  Han truer, for så får han pressens opmærksomhed. Pressen elsker når politikerne slås for åbent tæppe.
  Pressen mangler hele tiden stof, så det er et fund med en uartigdreng, der drister sig til at true Løkke.

  Anders Samuelsen, det er derfor at mange vælgere med mig, har fået politikerlede. Vi har lige haft valg, så fald dog til ro, og lav noget nyttigt, til gavn for befolkningen.

  Der er ingen i Danmark som trænger til et nyt valg, undtaget pressen, som hele tiden mangler noget skrive om.

  Du bør holde lukkede møder med Løkke, og nogle af de fornuftigste af de andre partier, for at finde brugbare løsninger, som kan tjene skatteyderne på kort såvel som lang sigt.

  Det største problem med jer politikere, er jeres svage egoer, som underkues af en bidsk presse, og FaceBook.

  Man jer op, og mød de af jeres vælgere, som gider at gå på arbejde, med åben pande, acceptere en bidsk presse.

 16. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er lempelse i topskatten eller lempelse i nogen anden skat med 100% “illegal udlændinge garanti” stendød. Pengene i statskassen findes ganske enkelt ikke. Regeringens to cifrede milliard albuerum er på 40 milliarder til 2020. Det beløb er ædt op længe inden 2020. Derfor ævler regeringen nu om en 2025 plan, på trods af at ingen har den fjerneste idé om, hvordan 2016 ender. Fis i en hornlygte!

 17. Af Niels B. Larsen

  -

  Samuelsen er velkommen til at vælte den elendige regering.

  Men kan han ikke lige vente indtil Nye Borgerlige er opstillingsberettigede, please!

 18. Af Helge Nørager

  -

  Nu mener Hr. Anders Samuelsen, at en 2025 plan, kan laves på et par timer.

  Det er godt at vide, at vores samfunds komplekse problemer kan løses af Hr. Anders Samuelsen, på et par timer hvis han var statsminister, og kunne bruge alle disse vise mænd og computer programmer som staten åbenbart efter Hr. Anders Samuelsen, har magt over.

  Hvis en 2025 plan kan laves på et par timer, kan f.eks cancer vel udryddes på en dag, multi univers rejser på 2 dage, og måske forståelse af genialitet ved Hr. Anders Samuelsen, efter flere års samlet indsats.

  Manden altså ham der Hr. Anders Samuelsen, må jo være mere bindegal end tilladt hvis han oprigtigt tror på at en plan for samfundet til 2025, laves på et par timer.
  Totalt rablende psykotisk latterlig hybris inficeret menneske skal man lede længe efter i verdenshistorie,

 19. Af I. Hansen

  -

  Samuelsen er vel egentlig for gammel til at høre til “mig mig mig generationen” :) … men måske er han blevet inspireret :).

  Udgifterne til migranter, indvandrere (her ligger empirien jo desværre alt for tydelig), flygtninge er jo helt ude af kontrol og styring.

  ….alle skal de hurtigt i job, meldes der ud ….. ja ikke sådan rigtig i job, for dé er der jo ikke. Men så skal de i løntilskud…..ja det er jo så gratis for virksomhederne, så nogen skal såmænd nok få en kortere “ansættelse” …. og staten (borgerne betaler “lønnen”
  …og ups …. hvis de SKAL i jobs – hvad så med de danske ledige??? så forsvinder jobbene jo……..de der jobs som ikke er der i virkeligheden ….. men det er jo helt legalt at jage og håne danske ledige………..fantastisk plan de politikere kommer op med !!!!

  NEJ skatten skal ikke ned i toppen ……. hvis de ikke kan leve for de høje lønninger så har de et helt andet problem !!!! …..hvad er det reelt DE mangler?? …..overskud = rejser (pengene lægges i udlandet!!!)

  Samuelsen er totalt enøjet (men Løkke er bange for at han stjæler hans vælgersekment :) ), regeringen er uden evne til sammenhængstænkning og DF har totalt tabt sutten efter at Tulle kom til. ….Merkel regerer Danmark
  …og venstrefløjen er så hjælpeløse naive.
  …Shengen – gigantisk fejltagelse !!!

  Godt nytår til Danmark.

 20. Af Birger Nielsen

  -

  Anders Samuelsen er ved at være en omvandrende kliche’. Han har altid den samme simple trylleformular i ærmet. Den er vel indstuderet og kan løse alle problemer med et snuptag. Er det
  stadig Saxobank, der financerer?

 21. Af preben jensen

  -

  Hvis invasionen fortsætter vil alle debatter og danskheden selv snart være fortid.

 22. Af Søre.n sørensen

  -

  Virksomhederne har modtaget massive skattelettelser under den siddende regering, At det interessere mindre at give folket mere i posen er en lang historie..”at give med højre og tager lidt mere retur med venstre” er en gammel prøvet liberalist ekspertise..

Kommentarer er lukket.