Ikke et ord om grænsekontrol

Af Jesper Beinov 25
Angst og frygt for sammenbrud er herskende stemninger i Europa lige nu. Migrantkrise, terror og økonomisk smalhals sætter sig spor i os. Europas fald er næppe forestående. En kombination af de praktiske problemer og et vælgermæssigt pres på det politiske system skal og vil nemlig forårsage en brat og snarlig opvågnen, som fører til, at ansvarlige politiske ledere handler på en sådan måde, at udviklingen vender.
Tanken om Europas fald er et gammelt billede. Som i den grad greb mig ved DRs Nytårskoncert i Koncerthuset, hvor man spillede Maurice Ravels »La Valse«. Det lyder så moderne i al dets splittethed, selvom det lille orkesterstykke er skrevet for så længe siden som i 1919 – året efter Første Verdenskrigs afslutning. Værdiernes sammenbrud var tydelig med krigens over 15 mio. dræbte. Såvel den gamle verdens harmoni som den glade wienervals var endegyldigt brudt sammen. Hos Ravel er der mørke, kaos og indimellem klange af den forsvundne vals. Et sindbillede på en verden af i går.
Selvom vi i Europa og Danmark langtfra er der endnu, tager bekymringen til. Så meget at en af mine yndlingshistorikere – engelske Niall Ferguson – for nylig drog parallellen mellem vor tid og Roms fald. Det er den mest udbredte undergangsforestilling, som er dukket op så mange gange i historiens løb. Sammen med forfaldshistorier er de blevet brugt som modbilleder, modstillinger og dermed et spejl på vores egen tid.
Faktisk har man kendt dem siden romerrigets dage for knap 2.000 år siden, hvor historikeren Tacitus sammenlignede de udlevede romere med de livsduelige germanere – et moralsk modbillede til romerne selv. Roms langt senere fald, som er sat til 476 e.Kr., har været genstand for masser af spekulation. Allerede i 1700-tallet skriver Edward Gibbon »Det romerske riges forfald og undergang« om dette imperium, hvis definitivt sidste suk blev draget med Byzans’ fald i 1453, hvor de tyrkiske osmanner invaderede, hvad der siden blev Istanbul.
Teorier har været mere eller mindre vidtløftige, og der er spekuleret i enkelte eller flere årsager: Blødagtighed, et splidagtigt korrupt politisk system, faldende kamp- og forsvarsvilje, økonomisk krise, borgerkrig og folkevandringer. Tænk hvor meget det ligner, hvad der siges i dag. I USA har der siden Irak-eventyret og finanskrisen været ekstra gang i dommedagsmaskinerne. »Er vi Rom?« spurgte f.eks. den amerikanske skribent Cullen Murphy i en bog fra 2007. Og pegede på USAs moralske, neokonservative udenrigspolitik som fejlslagen og på det politiske systems manglende evne til at fungere.
Bøger og artikler af samme slags ser vi nu i Europa. Der lyder røster om »Europas sidste dage«, som en titel lyder på en ret alarmistisk bog. At Europas ændrede demografi og befolkningssammensætning kan ændre stat og samfund, hurtigere end vi tror, er ubestrideligt. Tillige kan terrortruslen gøre os angst.
Men fremfor skrækblandede forestillinger, som historien er så rig på, må vi kræve resolut handling. Handlingslammede regeringer straffes, handlingens folk belønnes. EUs stats- og regeringschefer vil snart komme til at ændre udviklingen. Terroren, migrantkaos og sammenbruddet af de ydre grænser udgør det nødvendige momentum for fælles EU-handling. Sammen kan vi mere end hver for sig.
Uden handling viger frygten ikke for den optimisme, vi har så meget brug for i 2016.

25 kommentarer RSS

 1. Af Benny B

  -

  Faktisk går det helt fantastisk!
  Kriminaliteten falder så meget, at grænser er meningsløse.
  Brune, sorte og hvide danser i rundkreds i gaderne til imagien og politiet smider uniformerne og danser med.
  Aldrig har fremtiden været så lys som netop nu!

 2. Af B. Nielsen

  -

  Ja, nu har Lars Løkke i hvert fald handlet – stilfærdigt, afbalanceret, klogt og besindigt – en balancegang mellem de store i EU og støttepartierne Kons. og DF – og straks bliver han faldet i ryggen af sine egne og af Børsens lederskribent, Anders Krab, der åbenbart har sluttet sig til Stine Bosses og de radikales brigade. Dertil en VUer, der ikke er tør bag ørerne.

  Man græmmes.

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jesper Breinov,

  Du har så aldeles ret, selv om du glemte Oswald Spenglers Der Untergang des Abendlandes fra 1918-1922. Det har været meget vanskeligt for Europa at komme fri af depressionen (den mentale) efter de to gigantiske katastrofer i det 20. århundrede. I virkeligheden–når man taler i mytisk sprog–kunne man sige, at vores civilisation døde den 1. juli 1916 om formiddagen den første dag under slaget ved Somme. Vi er aldrig kommet os over det. For selv om det egentlig går rigtig godt, og vi er rigere end nogensinde før, ja, så er undergangen hele tiden lige om hjørnet! I år ‘fejrer’ vi både slaget ved Somme og det ved Verdun. Så det er det rigtige år at spå om Europas undergang.

  Som at leve i Jerusalem, hvilket jeg gjorde i 1974: Krigen begynder på mandag, nå, men så næste mandag, og sådan blev det ved. Det er psykotisk, men meget svært at gøre noget ved, når der er så mange demagoger igang.

 4. Af Jesper Beinov

  -

  @Niels Peter Lemche
  Tak for din gode observation – ja, pessimisterne har det med at stå stærkt.

 5. Af Jesper Beinov

  -

  @B Nielsen
  I morgen kan du læse denne lederartikel i Berlingske, hvor avisen meget beklager, at det er kommet dertil, men der er ingen vej udenom at lave midlertidig grænsekontrol:

  http://m.b.dk/kommentarer/loekkes-balance

 6. Af Benny B

  -

  I en poll på EB siger 88,22%, at asylansøgere skal afvises ved grænsen, fordi at de kommer fra et sikkert land.

  Den danske regering står helt alene med sin politik. Dens nærmeste allieret i nuværende situation enhedslisten.
  DF bør vælte regeringen nu, så vi kan få en fast hånd på rattet.
  Løkke er uduelig og blind for den borgerkrig, som næsten alle kan se, lurer lige om hjørnet.

  Speak up!

 7. Af P. Torbensen

  -

  Der var også mange nuancer vedrørende skyttegravskrigen på Vestfronten ,hvor al civilisation trods alt blev holdt i hævd .Det hurtigste link umiddelbar.

  http://politiken.dk/kultur/boger/ECE75850/glaedelig-jul-paa-vestfronten/

 8. Af Niels B. Larsen

  -

  Tyskland er et sikkert land og derfor kan og bør alle uden papirer og asylsøgende afvises kort, koldt og kontant på den dansk-tyske grænse og returneres til tysk område. Det er helt i overensstemmelse med Dublin-aftalen.

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  Tak Jesper Beinov, for et sobert og – endnu vigtigere – optimistisk indspark i en tid, hvor dommedagsprofeter har kronede dage.

  Politikerne har godt nok været ‘langsomme i optrækket’, men jeg er sikker på, at de nok skal finde sammen, når de erkender, at det er den eneste måde at løse disse globale problemer.

  Det tyvende århunderede viste nationalismens katastrofale følger.

  Lad det ikke gentage sig i dette århundrede.

 10. Af Benny B

  -

  Niels Juul Hansen
  Du misforstår udtrykket “kronede dage” Det betyder, at tjene mange penge på noget.
  Og jeg skulle hilse og sige, at de eneste som tjener penge på denne ulykke, er godhedsindustrien og offentligt ansatte, altså dem som normalt også stemmer for mere indvandring. Mærkeligt nok!

 11. Af Jens Hansen

  -

  Et udmærket indlæg fra Beinov.
  Danmark har intet at frygte.
  Ud over sig selv.
  I Danmark har vi et parti som lever højt på befolkningens ubegrundede frygt.
  Bakket op af bloggere i Berlingske og JP.
  Danskerne må betragte deres land som være en yderste skrøbelig konstruktion.
  Hvis de mener at nogle tusinde flygtninge udgør et problem.
  Det gør disse flygtninge ikke.

 12. Af Eva Madsen

  -

  Dansk Folkeparti har åbenbart tilsluttet sig og konfirmeret en latterlig parodi på en grænsekontrol. ( ingen tvivl om at Dansk Samling kunne have gjort det bedre – meget meget bedre og effektivt . ).
  Hvad foretager DF sig som regeringens støtteparti ??? sover ?? , svigter sine snart forhenværende vælgere ??

  Man sender jo ikke en trebenet hest ud i et heste løb på Charlottenlund travbane, i den tro at den kan vinde- so bist man jo ganz blöd.

  Med en grænsekontrol – mener man vel en jordfast permanent – grænsestation – hvor man har mulighed for at indfange østeuropæiske tyvebander,- personer der skulle have haft VISA , – diverse forbrydere ,småsvindlere ,hjemmerøvere ,tiggere ,betlere , illegale indvandrere og efterlyste personer – , våben , narko / kaht / øl / slik / sodavand indsmugling ( alt det som den lille kiosk sælger, ejet af en af de talrige kulturberigere som Danmark er befængt med ) – personer som tidligere har fået indrejse forbud og nogle af de mere end 100.000 mennesker som befinder sig illegalt i Danmark. – man kan jo fylde videre på listen lang tid endnu !!!

 13. Af hektor heimlich

  -

  Løkke er bange for Tyskland -derfor har han ikke sat grænsebomme op tidligere- Det er vel knapt comme il faut i dagens Europa at angribe små lande! hehehe -anderledes var det før i tiden , -men engang synder altid synder- jeg tror dog ikke det vil være politiskt klogt af Tyskland at annektere Danmark totalt! godt nok har de købt bønderne og forskerne med en rigelig pengeflod -men vi andre er stadigvæk ukorrumperede.

 14. Af Jens Hansen

  -

  Et udmærket indlæg fra Beinov.
  Danmark har intet at frygte.
  Ud over sig selv.
  I Danmark har vi et parti som lever højt på befolkningens ubegrundede frygt.
  Bakket op af bloggere i Berlingske og JP.
  Danskerne må betragte deres land som være en yderste skrøbelig konstruktion.
  Og betvivle deres egen berettigelse.
  Hvis de mener at nogle tusinde flygtninge udgør et problem.
  Det gør disse flygtninge ikke.

 15. Af Brian Jørgensen

  -

  Moral ist gut. Doppelmoral sind doppelt so gut

 16. Af preben jensen

  -

  JH skriver som om der kun er tale om njogle få tusinde migranter, men der er tale om hundredtusindvis….. som hurtigt kan blive til mange millioner. JH ønsker vist også en hurtig islamisering af Danmark. At velfærden smuldrer, og at meget i landet har kurs mod sammenbrud, ignoreres af JH.

 17. Af p jensen

  -

  PS: På mange blogs er sandheden ilde hørt. Snesevis af kritiske bloggere udelukkes, hundredvis/tusindvis af indlæg skjules for læserne.

 18. Af p jensen

  -

  Efter at merkel har udvist “handlekraft” ved at invitere millioner af migranter til at slå sig ned i Europa, har optimismen fået det svært. Det realistiske scenarium nu er endnu mere kriminalitet, endnu flere afgifter, byrder, nedskæringer og forringelser.

 19. Af Sv. Jensen

  -

  Vi kan notere os, at “grænsekontrollen” alene består i at præsentere migranterne for valget mellem asylsøgning i Danmark eller i Tyskland.

  Det burde således retteligt hedde “forbrugerservice” for asylshoppere.

  Det er derfor at folket siger: “Alle politikere er ledere, nogle er dog ledere end andre”.

 20. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Benny B

  “Niels Juul Hansen
  Du misforstår udtrykket “kronede dage” Det betyder, at tjene mange penge på noget.have kronede dage”.

  Check Dansk Ordbog : I overført betydning = trives godt; at have succes

 21. Af Benny B

  -

  Niels Juul Hansen
  “trives godt; at have succes”
  hvorfor tror du at udtrykket rummer “kronede”?
  hvad hedder den danske møntfod?

  Du kunne have skrevet “gode dage” eller “succesfulde dage”, men kronede kan kun hentyde til penge eller en kongekrone. altså noget af materiel værdi.

  Og du glemte ordbogens eget eksempel; “pornoen har kronede dage. Sexindustrien lever i bedste velgående” dvs. de tjener penge.

 22. Af Arne Hornborg

  -

  På høje tid Danmark indfører grænsekontrol.
  Den tyske kansler Merkel har på ,,StorTysklands vis” egenrådigt budt ALLE flygtninge velkomne, uden at rådføre sig med de øvrige EU medlemslande. Sverige har gjort det samme. De derafkommende katastrofale følger er mere end tydelige.
  Nu er spørgsmålet om hvor megen grænsekontrol Danmark skal have, om kontrollen kan udvides. ,,Schengenaftalen”? Dens sammenbrud har Tyskland er stor del af ansvaret for. Tilladt folk uden for EU samarbejdet at vade gennem hele Europa, til stor gene, ikke mindst for de tidligere, stadige fattige, østlande. En enorm byrde..
  Kan det danske politi klare den opgave alene? Naturligvis ikke.
  Grænsekontrol, Hjemmeværnet samt Det danske Forsvar?
  Værne hjemmet. Værne om Danmark og Danmarks befolkning.
  Jeg forstår ikke rigtigt Politiets og visse politikeres modstand mod at Hjemmeværnet og/eller Forsvaret skulle kontrollere de danske grænser, se efter om illegale indvandrere, noget der i sig selv er kriminelt, har de fornødne tilladelser, pas med videre for at rejse ind i Danmark.
  Det måtte da være en oplagt opgave for det, i dagens Danmark, meget, meget dygtige, veltrænede Hjemmeværn og det lige så kompetente militær.
  Netop at værne om Danmark, Danmarks grænser.
  Her i Danmark blev Hjemmeværnet oprettet i 1948. Med erfaringen fra 2. Verdenskrig, ønskede Danmark ikke at være uforberedt en gang til.
  Hjemmeværnet blev oprette som efterfølger af modstandsgrupperne, disse gruppers store engagement, der betød så uendelig meget for et frit Danmark.
  Danmark har en Forsvarsminister, ikke en angrebs minister.
  Vort Forsvar består af meget dygtige, professionelt personel. De vil gøre god gavn ved at være med til at bevogte Danmarks grænser mod uønskede personer, mod de horder der ikke har et reelt grundlag for at slå sig ned i Danmark eller at bruge Danmark som transitland.
  Det hårdt prøvede, stærkt underbemandede politi mener at det er politiet opgave at bevogte grænserne.
  Muligvis? Men jeg mener at det er Folketinget og de forskellige Ministre der træffer de afgørelser.
  Afgør hvilke af ovennævnte grupper der kan og skal arbejde sammen. Fordele opgaverne mellem disse grupper bedst muligt.
  Det er kun på papiret at Schengenaftalen, Dublin-traktaten samt arbejdskraftens frie bevægelighed eksisterer.
  Ingen af de, på papiret, aftaler har aldrig virket i praksis. Tværtimod.
  Den misbrugte arbejdskraftens frie bevægelighed har skabt større problemer end goder.
  Politikerne både her i Danmark såvel som i resten af EU bør, realistisk, se sandheden i øjnene.
  Disse aftaler skal ophæves, sådan som de jo reelt er i virkeligheden.
  Horder af migranter viser med al tydelighed EU’s svaghed.
  Uenigheden mellem EU landene viser også den manglende folkelige opbakning.
  En forøget grænsekontrol er stærkt påkrævet.
  Mennesker der ikke har et reelt grundlag for at søge asyl, bør afvises omgående.
  Ret til asyl? Mon ikke det hedder: Ret til at SØGE om asyl.
  Kravene hertil bør skærpes betydeligt.
  Ingen i hele Europa, incl. Skandinavien har overblik om hvor mange illegale migranter der befinder sig, uretmæssige, i vore lande.
  Der skal strammes meget på asylreglerne. De økonomiske ydelser sættes betragteligt ned.
  Kun et meget, meget beskedent beløb skal de modtage.
  Asylbegrebet burde afskaffes, erstattes af ,,midlertidigt kortvarig ophold’’.
  Begreber som tålt ophold afskaffes, disse personer der nyder godt af det, sendes retur til deres oprindelseslande.
  Alle udefra kommende skal selv betale til en sundheds forsikring.
  Vi skal bekæmpe menneskesmuglerne med alle midler, også militært om nødvendigt.
  Alle både med flygtninge skal vendes ude på havet og sendes retur.
  Vi skal ikke redde flygtningene, vi skal forhindre dem i at ,,flygte til Europa’’..
  Hvornår skrider Europas politikere til handling, fremfor blot at tale om det.
  Det haster
  Udenlandsk arbejdskraft? Naturligvis, når det er nødvendigt, men der søges og gives tilbud om job fra eget hjemland.
  Det påstås fra ,,pladerhumanisernes side’’ at Danmark er et rigt land. VI har rigelig råd til at huse, integrere, tage imod flere flygtninge.
  Vi har råd til? Besynderligt.
  Der er store mangler på de sociale områder her i Danmark. Sygeplejersker der er stressede, overbebyrdede med det arbejde de selv føler de ikke gør godt nok, ikke har tid nok til patienterne.
  Mennesker der må ligge på hospitalsgangene på grund af overbelægning.
  Den manglende, katastrofalt, sygdomsfremkaldende rengøring er helt uacceptabel.
  Mennesker med cancer der ikke kan få den nødvendige medicin, fordi der skal prioriteres, der er ikke råd. Unge kvinder der er blevet syge af den vaccine de fik mod livmoderhalskræft, kan ikke få den fornødne behandling, der er ikke råd.
  Er der fra myndighedernes side taget højde for hvor mange sygdomme fupasylanterne, bekvemmelighedsflygtningene tager med til Danmark.
  Smitsomme sygdomme der er blevet bekæmpet er, med indvandringen, blusset op igen.
  Danske hjemløse kan ikke få tag over hovedet, ikke få et sted at bo, unge studerende mangler studieboliger til priser de kan betale, men når det derjer sig om boliger til flygtningene så er der ingen grænser for hvor mange bygninger der hurtigt kan etableres til alle de fupasylanter og bekvemmelighedsflygtninge.
  Listerne er alenlange.
  Rigtigt, Danmark er et rigt land. Vi skal bare bruge pengene rigtigt.
  VI har rigelig råd til velfærd, men vi har ikke råd til at være socialkontor for hele verden.
  Arne Hornborg
  Typografisk mediegrafiker/forfatter . Sengeløse

 23. Af Hektor Heimlich

  -

  1000 galne arabiske mænd har under nytår overfaldet 80 kvinder på Kølns hovedbanegård. I København er flere kvinder blevet slaget blodige af somalier.
  Det går sgu rigtigt godt med indvandringen synes I ikke det? Mette Frederiksen, Østergård og Vestager? rigtigt godt endda -så længe det er andre som bliver slået ihjel -så gør det vel ikke noget? der er jo danske kvinder nok at tage af!

 24. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Ifølge Huffington Post beskyldes politiet i Køln og landsækkende tyske medier nu for at nedtone ovegrebene nytårsnat for at beskytte flygtninge og indvandrere.
  Ifølge Politiken: En forsamling af 500 – 1000 unge mænd, der ifølge vidneberetninger var af arabisk eller nordafrikansk udseende, begyndte at smide fyrværkeri ind mellem de fejrende tyskere. Og derpå fulgte regulære rædsler for op imod 100 kvinder på pladsen i røgen og forvirringen fra fyrværkeriet.

 25. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Benny B

  “men kronede kan kun hentyde til penge eller en kongekrone. altså noget af materiel værdi.”

  ‘Ukrudtet har kronede dage’ lyder det i en overskrift i JyllandsPosten, men de måske lovligt undskyldt i provinsen. :-)

Kommentarer er lukket.