Julens radikale betydning

Af Jesper Beinov 46

Juleaften er det tidspunkt på året, hvor så mange af os sidder stille i kirken og lytter til den helt forunderlige beretning om, hvordan Jesus for vores skyld hver især kom til verden.

Det er et budskab, der kan være svært at forstå. Men hvis vi lytter som da vi var børn, og hvis vi lytter enfoldigt, så får Juleevangeliet fylde for øjnene af os.  Det er de færreste vant til, tingene går stærkt, der er et liv der skal leves, en hverdag.  Julen er derfor også et tidspunkt, hvor vi træder uden for hverdagen, og tvinger os selv til at tænke over de store ting.

For mig er det slående, hvor afkoblede vi egentlig er blevet fra kristendommen herhjemme. Kristendommens kulturelle og historiske betydning i vores samfund er ellers klar: De udenlandske kirkebyggere kom hertil i slutningen af 1100-tallet, og på under 100 år rejstes ca. 1.000 kirker, de fleste i romansk stil, herhjemme. Og lige om lidt – i 2017 – er det 500 år siden, at Luthers teser om aflad blev offentliggjort på kirkens dør i Wittenberg, og siden 1536 har vi haft luthersk kristendom som troslære.

Tidligere på måneden var jeg i Krakow i det sydlige Polen, og her besøgte jeg en mængde kirker. Det mageløse ved besøget i denne gamle kongeby er, hvor meget man kan afkode, aflæse og genkende fortællingerne. Sådan en tur fortæller ikke kun om religiøs kunst- og stilidealer, men også om vores fælles arv, uanset forskelle i kirkeretninger.  Samme oplevelse havde jeg samme tid sidste år i Skt. Petersborg, Rusland. Og J.S. Bach og Händels julemusik taler til os på tværs af århundrederne.

Så vi er i den grad børn af en kristen kulturarv. Og det er slående, at i kristne lande er ting som videnskab, markedsøkonomi og frihedsidealer vokset frem af historien. Hele den moderne fornuft trækker på kristendommens arv, der følger af dens adskillelse af jord og himmel. Heri ligger indbygget en ikke-religiøs dimension. Og dermed et videnskabssyn, hvor tingene måles og vejes, modsat den personlige tro, der ikke kan måles og vejes. Tænkt på guldalderens naturvidenskabsmand H.C.Ørsted (1777-1851) som eksemplet på, hvordan tro og viden kan sameksistere.

Af samme grund var det så sælsomt med debatten om videnskabsminister Esben Lunde Larsen, der er præsteindviet, blive afhørt om sine trosforestillinger. Som om ministerens personlige gudsforhold havde med hans embede at gøre. At adskille videnskab og tro får en luthersk teolog ind med modermælken.

“Danmark er et kristent land”, slår regeringsgrundlaget fast. Knap 8 ud af 10 er medlemmer af folkekirken, så det giver kvantitativ mening. Giver det også kvalitativ mening? Det vil jeg hævde. Mange af vores institutioner i velfærdsstaten er nok begrundet i lighedsforestillinger. Men dykker man ned, vil man se kristen kulturarv dukke op. For eksempel forestillingen om, at vi er lige for Gud,  at kristendommen er frihed og ansvar for den enkelte, men at det ikke er nogen skam at være i nød og modtage hjælp. Medfølelsen som central instans kommer ind i verdenshistorien med kristendommen, der dengang virkede så frigørende på kvinder, slaver og underkuede. Heinrich Böll skrev rigtigt, “at en verden uden Kristus ville få selv ateister til at længes efter Kristus”.

Jesusbarnet blev født for mere end 2.000 år siden for det enkelte menneskes skyld. Det er faktisk en helt svimlende at tænke over, hvor radikal en betydning den julenat har haft – og stadig har. Dels for vores kultur og forståelse af verden. Dels for dem som tror. Og de er mange. Kristendommen er den verdensreligion, som vokser mest, og væksten er særligt i Kina, Asien og Afrika. Så i dag jules der på mange måder, men budskabet er ens.

Glædelig jul!

 

46 kommentarer RSS

 1. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jesper Beinov,

  Når du nu var i Krakow, tog du så også en sviptur lidt mod vest for at se, hvad disse fine og kulturelle kristne kunne finde på?

  Juleevangeliet er et smukt eventyr, som skal oversættes til nutidssprog for at blive hørt. Erfaringen viser nok, at det er så som så med hørslen. Du kan sammenligne med Tom Lehrer vidunderlige ‘The National Brotherhood Week’, som jo slutter med, at man ikke skal tage det for tungt, for den varer kun en uge. Samme med julen: Den var kun en uge. Så kan vi komme tilbage til vores sædvanlige liv.

 2. Af Jan Petersen

  -

  Jeg er enig i dine betragtninger. Men hvorfor er du så samtidig stor tilhænger af at udskifte kristendom med muhammeddanisme og islamisme? Iøvrigt god jul.

 3. Af Erik Jonsson

  -

  God jul til alle intelligente selvtænkende individer som ikke tror på guder, engle, nisser, julemænd og Politikere. Julen er fridage, familie-hygge og lækker guf. Vi lader tosserne om at fylde kirkerne med religionens ulækre hjernevask.

 4. Af Brian Jørgensen

  -

  Spot on Erik Jonsson

  Det er ikke så kompliceret trods alt

  Religion et roden til alt ondt. Make love not war!

  God Jul/vinter solhverv

 5. Af P. Torbensen

  -

  Tja-Jonsson uden kristendommens velsigelser og udvikling igennem de sidste 2 tusinde år,sad de næppe i sofaen og spiste guf og på sofaen nyde de kristne helligdage.
  Kristendommen er ikke kun en religion men også en kultur-håber de nyder summen af denne udvikling i fulde drag.

 6. Af Niels Juul Hansen

  -

  @ Jesper Beinov

  “Juleaften er det tidspunkt på året, hvor så mange af os sidder stille i kirken og lytter til den helt forunderlige beretning om, hvordan Jesus for vores skyld hver især kom til verden.”

  Nu blev Jesus ikke født julenat i december – nok nærmere i oktober, hvis han virkelig har levet.

  Men det var da en god ide af kirkefædrene at lægge hans fødselsdag på et tidspunkt, hvor man alligevel fejrede årstiden med god mad og drikke.

 7. Af Hanne Larsen

  -

  P. Torbensen demonstrerer, i et ubehjælpeligt sprog, hvorledes religiøse fanatikere mener at deres personlige tro, giver mening for analyse, af alle menneskers liv. Det danske moderne samfund og den danske moderne kultur, er formet af arbejder-bevægelsens kamp for ligestilling velfærd og solidaritet. En kamp som kirkens magthavere indædt kæmpede imod – og tabte. Dermed blev B.la. hekse-brændinger gjort ulovlige, kvinder fik stemmeret, skat brugt på samfunds-udvikling, såsom hospitaler og et socialt sikkerhedsnet, og homoseksuelle kunne vies som alle andre mennesker. God Jule-ferie.

 8. Af Niels Peter Lemche

  -

  Nej, Hanne Larsen, P. Torbensens sprog er hverken ujbehjælpeligt eller fanatisk. Den fanatiske her er dig, som straks ryger ud med meget traditionelle og vilde anklager mod religionen. Og så er det faktuelt forkert, hvad du skriver. Det moderne danske samfund er formet af humanismen i dens møde med kristendommen. Det var altså ikke arbejdere, der begyndte med lighed, frihed og broderskab. Det var amerikansk og fransk middelklasse. Vores held i vesten er, at de socialdemokratiske bevægelser valgte ikke at være totalitære som kommunismen i Rusland, bevægelser, der hellere vil slå hele befolkninger ihjel end give køb på deres ’socialistiske’ teorier. Socialismen i vesten blev en humanisme med et socialt indhold, og det er fint nok.

  Men det blæser du sikkert på i din banale ateistiske selvtilfredshed.

 9. Af Svend Jensen

  -

  Citat: “Tænkt på guldalderens naturvidenskabsmand H.C.Ørsted (1777-1851) som eksemplet på, hvordan tro og viden kan sameksistere.”

  Ikke for at diminuere H.C. Ørsted, men hos ham sameksisterede tro og viden med vægt på troen. At han opdagede elektromagnetismen skyldtes fumleri med helt forkerte teorier og forudsætninger. Han troede først, at der var sammenhæng mellem varme og magnetisme. Den historie er noget pudsig og ret underholdende, men han fik da gættet sig ind på det han kaldte “vekselkampen” mellem magnetisme og elektricitet.
  For mig at se, var hans sammenkobling af mysticisme med videnskab et roderi uden lige.
  God elektromagnetisk jul.

 10. Af Helge Nørager

  -

  Hr. Niels Peter Lemche, de ønske en god jul, med deres party, og 3 ænder osv.

  Men end ikke denne dag kunne de dy dem, for at bevise deres ægte jeg.
  Som punchline bruger de.

  “Men det blæser du sikkert på i din banale ateistiske selvtilfredshed.”

  Jeg havde egenligt tænkt mig at tilgive dem alt, jeg måtte være negativ overfor.
  Vil nu overveje om de er det værd.
  Selv ikke på en juledag, hvor de skal til fest, og nyde god mad, kan de dy dem for at være nedladende overfor andre.
  De burde skamme dem.

  God jul, også slemme Neils. :)

 11. Af Helge Nørager

  -

  Hr. Niels Peter Lemche.

  De skriver, ” ujbehjælpeligt”, hvad betyder det, findes ikke i nu dansk ordbog ?.

  Hvis de mener ubehjælpeligt, kan jeg nok gætte det, men er det ikke meget ubehjælpeligt, konstant at omtale andres stavemåde, og så selv være ujbehjælpeligt, hvad det så end betyder.

 12. Af P Christensen

  -

  Danmark er kulturkristent, ja.
  Men religiøst, nejtak.

  Det er skønt at se vore mange smukke kirker i landskabet
  som er en del af indbegrebet af Danmark.
  Men hovedparten af (vore og andres) højtider er funderet i årstidernes fixpunkter.
  snarere end fødslen af lægprædikanter for årtusinder siden. De har så at sige
  bare lagt sig i slipstrømmen.

  Enhver er som bekendt salig i sin tro. Kunne man så bare nøjes med det.
  Desværre anvendes religion (især islam) verden over til at manipulere, kontrollere og eksterminere andre.

  Også vi er under pres indefra af politiske, radikale selvhadere,
  som allerede har haft (u)held med at sætte os flere stormskridt tilbage imod en tid hvor religionen satte sin negative dagsorden.
  God Yul.

 13. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  “Men det blæser du sikkert på i din banale ateistiske selvtilfredshed.”

  Så er vist dømt kristelig julefryd og julefred!

  God jul til alle – både troende og ateister.

 14. Af Erik Jonsson

  -

  Niels Peter Lemche forsøger at tildrage hans religiøse fantasi-verdener en betydning for det moderne Danmarks udkomme og det er jo latterligt. Det moderne Danmark er netop opstået ved at bortkaste kirkens fantasi-univers med sine perverse omklamrende psykologiske lænker og krav til menneskets opførsel i samfundet. Den danske kirkes kriminelle ledere har igennem historien smadret og knust og lemlæstet og dræbt hundrede-tusindevis af danskere. De blev smidt på bål, tortureret , brugt som slaver eller pint og plaget og forfulgt igennem deres hele liv. Det er da kun tosser som kan hylde en institution med sådan en brutal afstumpet historie. De intelligente danskere sætter naturligvis mennesket i centrum fremfor en tosset fantasi om en altdominerende og altseende fantasi-figur kaldet gud, som siger at mennesket er en synder og straffer dem hvis de ikke gør som han siger. Det er voldsomt ubegavet at tro på disse latterlige historier om profeter og frelsere og guder og synd og skam og straf. Helt idiotisk. Det er ikke en fantasifigur som intelligente danskere fejrer idag. Det er dem selv og deres familie. Disse ureligiøse mennesker og deres familier er de intelligente danskere.

 15. Af Frank A

  -

  Man kan vel med en vis ret, hævde at DK først for alvor blev et komplet og helt samfund, da det kastede kristendommens lænker af sig og blev kulturkristent.

  Ellers havde kvinder velsagtens ikke haft stemmeret i dag. En god rettesnor, er at kigge på samfund, der var/er mere religiøse end os:

  Er deres velfærdssamfund bedre end vores? I stort set samtlige sammenligninger, må det siges at det falder ud, til fordel for ikke-religiøse samfund.

  Troen bliver en sutteklud og en showstopper for samfundsudviklingen.

  Længere er den vist ikke…

 16. Af Rikke Nielsen

  -

  En mærkelig mangel på selvværd, at noget eksternt – en abstrakt gud – skal have æren for, at vi som mennesker er udstyret med en moral.

 17. Af Frank A

  -

  Lemche bruger udtrykket “banal ateistisk selvtilfredshed”.

  Min livserfaring indtil videre, er dog, at det religiøse mennesker der er sevtilfredse.

  Banal? Tjaee. Jeg vil i alle fald kalde det infantilt at tro på en “fantasiven”. Typisk noget børn og folk med knap så stabil psyke gør.

  Men hvis relgionen giver jeg støtte som en god krykke kan, skal jeg ikke ødelægge det for jer. I skal være velkommen til at bruge den, som i lyster, bare i bliver mig fra livet med missioneren og kolporteren.

  Et lille udsnit af Grundtvig:

  Sanddru hedning, tyrk og jøde.
  Dem har Gud i grunden kær.
  Hader frem for alt de søde.
  Som på skrømt ham træder nær.

  Den kan Beinov såmænd også godt reflektere lidt over..

 18. Af Niels Peter Lemche

  -

  Helge Nørager,

  For det første var det ikke dig, jeg svarede, for det andet er polemik ikke det samme som nedladenhed, selv om det er typisk for mange deltagere i disse blogs, at de anser al kritik for nedladende.

  Og så al det pjat med religiøs fanatisme. Jo, den eksisterer i bedste velgående; men det gør dens modpart, den ateistiske retorik så sandelig også. Det har nok noget at gøre med, at mange mennesker ønsker at udtrykke sig konfrontatorisk. Det vil sige, at vi har med en vis uformåenhed til at udtrykke sig at gøre.

 19. Af Frank A

  -

  Jul – hvad er det?

  Hvis noget kan siges at blive fejret i julen er det da ikke Jesu Krist.

  Det er muligt at en del føler sig befriet henne i kirken til Julegudstjeneste.

  I så fald er det fordi, det selvpålagte stress, er ovre og gaver og føde i overdådighed er skaffet, uanset om det så er sket med ågerlån.

  Nej – Julen er ikke kristendommen fest.

  Den er merkantilismens.

 20. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  “Det vil sige, at vi har med en vis uformåenhed til at udtrykke sig at gøre.”.

  Ja, det må vi nok erkende – og der er intet galt i selverkendelse.

 21. Af Helge Nørager

  -

  “Af Niels Peter Lemche – 24. december 2015 11:43

  Helge Nørager,

  For det første var det ikke dig, jeg svarede, ”

  Offentlig debat er i sagens natur offentlig, men offerrollen er åbenbart kun din.

  Og de graver din grav dybere.

  ” Det har nok noget at gøre med, at mange mennesker ønsker at udtrykke sig konfrontatorisk”

  “konfrontatorisk”, igen stavefejl, men forstår nok.

  Hvis der er nogen på Berlinske blogs som optræder som konflikt skaber er de en af dem, med deres konstante nedgørelse af andres holdninger, eller nedgørelse af deres uddannelse.

 22. Af J Nielsen

  -

  “God jul til alle – både troende og ateister.”

  Hvad så med alle os andre?

 23. Af Niels Juul Hansen

  -

  @J. Nielsen

  Også en god jul til alle i andre! :-)

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jeg bliver mee og mere usikker på, hvem denne Helge Nørager er. Se det her:

  “AF HELGE NØRAGER – 24. DECEMBER 2015 10:05
  Hr. Niels Peter Lemche, de ønske en god jul, med deres party, og 3 ænder osv.

  Men end ikke denne dag kunne de dy dem, for at bevise deres ægte jeg.”

  Han taler om mine fejl. Jep, dem laver jeg hele tiden, men ikke disse systematiske fejl: “de ønske”, nej det hedder det ikke. Der skal bruges passiv, og ‘de’ med stort: De ønskes god jul.

  Og sætningen ‘de dy dem, for at bevise deres ægte jeg’, den er malabarisk. Det hedder: ‘De dy Dem, for at vise Deres ægte jeg’. ‘Bevise’ i denne sammenhæng, jo, det lyder som en google oversættelse.

  Så er ‘Helge Nørager’ bare endnu en putenik, der ikke har dansk som modersmål og sidder et eller andet sted i det fremmede og skribler løs?

 25. Af Kaj Vilhelmsen

  -

  Filosoffen Rasmus Nielsen fastslog i det 19. århundrede, at tro og viden udmærket kan leve i samme sjæl. Det ene udelukker ikke det andet, og hvis det alligevel gør, så er man virkeligt en ensporet sjæl.

 26. Af Jens Ellekær

  -

  Kære alle sammen.

  At tale om kristendommens betydning for det danske samfund og dansk kultur er som at vifte med en rød nissehue foran en olm tyr.

  Hvad er der dog med alle jer ateister? Er I ikke faste i troen? Vakler I i overbesningen, siden I farer op som små trolde af jeres æsker og fremfører jeres deterministiske historiemodeller og jeres eksakte videnskaber, som jo blot består af teser, der indtil videre ikke har kunnet falsificeres?

  Nu er det jul, og mange af os varmes af lyset fra Betlehem og synger med englene hos Lukas: ”Fred til mennesker med Guds velbehag!” Jeg vil gerne dele denne glæde med jer, der tror – eller i hvert fald gerne vil tro – på en ugudelig verden, og læse velsignelsen over jer (I er s’gu så søde på jeres egen måde – og vi andre kan blot gå til højmessen juledag).

  Herren velsigne jer og bevare jer!
  Herren lade sit ansigt lyse over jer og være jer nådig!
  Herren løfte sit åsyn på jer og give jer fred!

  Glædelig jul, alle sammen!

 27. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kære Jens Ellekær,

  Og som prikken over i’et findes den præstelige velsignelse, som du slutter med, for første gang på to sølvamuletter, fer blev fundet i en præstegrav for få år siden. Graven er fra omrking 600 f.Kr.

  Jo så er man i godt selskab.

  Og så må det være på tide at hilse glædelig jul til alle, også til putenikkerne, selv om deres russiske jul først er efter nytår!

 28. Af Niels Peter Lemche

  -

  Gode Jesper Beinov,

  Der ligger en julehilsen i dit filter!

 29. Af N. Jensen

  -

  Her Juledag 2015 går mine tanker til de tusindvis af danskere, svært syge, invalide, døende, som samfundet opmagasinerer på hospitaler, ”genoptræningscentre”, plejehjem, hospicer.

  Herfra er ingen flugt mulig, fra smerte, umyndiggørelse og ensomhed.

  Disse mennesker er udsat for et kolossalt svigt fra Sundhedsministeren, politikerne, lægestanden, præstestanden, ældresagen, etisk råd.

  Måtte 2016 blive året, hvor vi endelig får indført aktiv dødshjælp i Danmark.

 30. Af Jan Sørensen

  -

  God klumme.
  Danmark er et kristent land med kristen kultur.
  Nu modtager vi årligt 60.000 muslimer (+60.000 familiesammenførte, efter gældende regler).
  Hvad skal vi gøre ved det, efter jul 2015? Om 10 år.
  Hvornår bliver jul forbudt i folketinget?

 31. Af Helge Nørager

  -

  Kære herlige menneske kaldet Hr. Niels Peter Lemche.

  Mit liv har været en åben bog siden erstatningsloven af Oktober 1983.
  Jeg er hjerneskadet efter massiv kraniebrud, pga groft røverisk overfald udøvet af 7 mennesker som alle burde havde været i fængsel.
  Læs selv domsudskrifter, jeg vidnede mod dem alle.

  Jeg har fra barnsben, været plaget af ordblindhed, hvilket er et problem.
  Dog kan jeg læse en tekst.
  Også regne den ud, når det er tal, det er min gave fra naturen.

  At de konstant når de er presset, påbegynder deres sekvens med at Helge er ikke Helge, graver de dem blot endnu dybere ned.

  Helge er Helge, står i telefonbog, og kan med sikkerhed sige at der på skrivende tidspunkt ikke er 2 i Danmark med mit fulde navn.
  Helge Ebbe Nørager.

  Deres indlæg er gennemsyret af mangel på erkendelse af deres arbejde, samt total mangel på selvrespekt.
  Hvilket måske er forståeligt hvis de virkeligt har haft ansvar for uddannelse af præster de sidste 30 år.
  Hvis de egenligt er sandt, burde de rejse en skamstøtte over deres eget arbejde for at destruere folkekirken, gennem uddannelse af præster uden tro.

  God jul, også slemme Niels.

  “Så er ‘Helge Nørager’ bare endnu en putenik, der ikke har dansk som modersmål og sidder et eller andet sted i det fremmede og skribler løs?”

 32. Af Helge Nørager

  -

  Kære herlige menneske kaldet Hr. Niels Peter Lemche.

  De skriver.
  “Så er ‘Helge Nørager’ bare endnu en putenik, der ikke har dansk som modersmål og sidder et eller andet sted i det fremmede og skribler løs?”

  Mit liv har været en åben bog siden erstat.ingsloven af Oktober 1983.
  Jeg er hjerneskadet efter m.ssiv kr.niebrud, pga groft røv.risk overfald udøvet af 7 mennesker som alle burde havde været i fængsel.
  Læs selv domsudskrifter, jeg vidnede mod dem alle.

  Jeg har fra barnsben, været plaget af ordblindhed, hvilket er et problem.
  Dog kan jeg læse en tekst.
  Også regne den ud, når det er tal, det er min gave fra naturen.

  At de konstant når de er presset, påbegynder deres sekvens med at Helge er ikke Helge, graver de dem blot endnu dybere ned.

  Helge er Helge, står i telefonbog, og kan med sikkerhed sige at der på skrivende tidspunkt ikke er 2 i Danmark med mit fulde navn.
  Helge Ebbe Nørager.

  Deres indlæg er gennemsyret af mangel på erkendelse af deres arbejde, samt total mangel på selvrespekt.
  Hvilket måske er forståeligt hvis de virkeligt har haft ansvar for uddannelse af præster de sidste 30 år.
  Hvis de egenligt er sandt, burde de rejse en skamstøtte over deres eget arbejde for at destruere folkekirken, gennem uddannelse af præster uden tro.

  God jul, også slemme Niels.

 33. Af Helge Nørager

  -

  Kære herlige menneske kaldet Hr. Niels Peter Lemche.
  Være sikker i troen, Helge er Helge, uanset deres øgenavne.

  God jul, også slemme Niels.

 34. Af Helge Nørager

  -

  Hvis jeg havde ansvaret for at havde ødelagt folkekirken, med mit ansvar for uddannelse af præster.

  Ville jeg som 70 overveje om mit liv ikke var spildt, eller om mit livs værk var djævlens.

  Folkekirken, er i dag uden tro, og taber opbakning.

  Hvis det var mit ansvar, ville jeg græde mig i søvn hver nat.

 35. Af P. Torbensen

  -

  Ja-Glædelig jul til alle og ønsket om fred på vores fælles jord også til Lemche,Brun og Borgsmidt.

 36. Af p jensen

  -

  Det er lidt sørgeligt at mange af kommentarerne til oplægget er skrevet af “agenter” der går ind for ateisme/nihilisme/islamisering og afskaffelse af både julen, kristendommen, kulturarven, demokratiet og fædrelandet. Den vej de ønsker at få danskerne til at gå ad, er jo i realiteten løgnens, ulykkens, barbariets og undergangens vej.

 37. Af Zeki Laurent Sadic

  -

  Jesper Beinov skriver: “Kristendommen er den verdensreligion, som vokser mest.”

  Ovenstående påstand er faktuel forkert!

  http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/150402130756-chart-projected-religion-growth-exlarge-169.jpg

 38. Af J Nielsen

  -

  “Det er lidt sørgeligt at mange af kommentarerne til oplægget er skrevet af “agenter” der går ind for ateisme/nihilisme/islamisering og afskaffelse af både julen, kristendommen, kulturarven, demokratiet og fædrelandet. Den vej de ønsker at få danskerne til at gå ad, er jo i realiteten løgnens, ulykkens, barbariets og undergangens vej.”

  Det har holdt hårdt, men fra at være forholdsvis neutral er jeg ved at være overbevist – det lyder virkelig spændende. Hvis nu man godt kunne tænke sig at blive sådan en agent – hvad skal der til? Er der nogle særlige krav og hvor henvender man sig.

 39. Af Frank A

  -

  @ j nielsen

  Hhmmm… jeg er ked af at sige det, men skvadaer som dem jenzen er kommet med i det beskrevne, varsler ilde.

  De bekendte der begyndte at se “agenter”, endte efter en tid i det lukkede psykiatriske system. Heldigvis er min erfaring da begrænset, så det er muligt, at jenzen forbliver på “fri fod”. Det vil jeg da håbe.

  Når det er sagt, mener jeg bestemt at den slags sludder skal imødegås, selvom man måske har ondt af individet. For en anden lære, livet har givet mig, er at psykisk ustabilitet og sygdom altså smitter. Det troede jeg ikke på som purung, men livet har lært mig anderledes.

 40. Af p j

  -

  to svar er blokeret

 41. Af Helge Nørager

  -

  Hr. Preben Jensen.
  “Af p j – 26. december 2015 19:11
  to svar er blokeret”

  Måske dine indlæg er blokeret, af den simple årsag, at de spreder had, og er uden indhold relevant for debat, ved rørende blog. ?

  Men Kære Hr. Preben Jensen, og alle alias.
  Fred være med dig, må lysets nådegave ramme dig og transformere dit had til noget brugbart.

  Og trøst dig med at solen, står stadig op i øst, hvilket den vil blive ved med at gøre selv om de brokker dem.

 42. Af Kristian Andersen

  -

  Fri mig fra Religion!

 43. Af Niels Peter Lemche

  -

  Til Kristian Andersen,

  Hvad vil du så have i stedet? Kommunisme, fascisme, eller bare den lieggyldige hverdag?

  Og Til Helge Nørger,

  Hvor er jeg enig i din besked til PJ i hans mange forklædninger.

  Ser man over et længere forløb på disse blogs, er det ikke vanskeligt at forstå baggrunden for de totalitære bevægelsers succes i første halvdel af det 20. århundrede: Hadet til alt andet end en selv og måske ens nærmeste. Den totale frasigelse af kristendommens besked om at elske din næste som dig selv. I virkeligheden en benægtelse af alt det, der får os mennesker til at holde sammen og som har båret den europæiske humanisme gennem alle Europas moderne kriser.

 44. Af p jen

  -

  Ja, svare fr ank a og lignende må man ikke. Har le mche nu allieret sig med nø r ager der iflg. ham selv er hjer ne ska det og alko ho liker….?

 45. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja PJ med alle forklædningerne: Den eneste, der synes hjerneskadet, er din skrivemaskine, der hakker sig gennem dine ubehjælpsomme indlæg.

 46. Af Jesper Beinov

  -

  @Zeki Laurent Sadic
  Jeg har set flere artikler med opgørelser, der skulle indikere det. Senest denne fra The Economist:

  http://www.economist.com/news/international/21684679-march-christianity-future-worlds-most-popular-religion-african

Kommentarer er lukket.