Får vi grøn jul ved COP21?

Af Jesper Beinov 7

Det er sidste udkald for en omfattende klimaaftale. Deltagerlandene er kommet et stykke vej på egen hånd, når det gælder om at nå mål, der reducerer udledningen af CO2. Men det er helt nødvendigt at lande som Danmark, medier, civilsamfund, og organisationer både presser og hænger miljøsvin ud helt frem til søndag, hvor vi ved, om klimakonferencen får succes.

For at undgå at havene stiger, og at vi får langsigtede problemer, er det i følge eksperterne nødvendigt at begrænse den globale temperaturstigning. Der er et mål om at begrænse den til 2 graders stigning. Med det landene selv har budt ind med op til COP21, vil stigningen dog fortsat være højere, nemlig 3-3,5 grader, ifølge beregninger, som FNs miljøprogram har foretaget. Der er altså et stykke vej. Særligt de nye, fremadstormende økonomier har brug for at producere mere energieffektivt.

For et par måneder siden nød jeg de sidste dages sensommer i Beijing. Eller rettere: Halvdelen af dagene var luften fyldt med smog. Faktisk så meget at der var fuldkommen tåget. Andre dage var der flot solskin. Forleden fik vi anskuelsesundervisning i, hvad der kan ske med klimaet, hvis ikke der bliver taget ordentlig fat. Beijing havde simpelthen en smogalarm så kraftig, at skolebørn måtte blive hjemme, og halvdelen af bilerne fik køreforbud.

Verdens største økonomi målt i købekraft oplever en kraftig forurening, så ikke uden grund ligger bæredygtighed og grøn vækst øverst i Kinas nye femårsplan. Her er der lagt op til mere markedsøkonomi og samarbejde med lande som Danmark, der er mestre i at eksportere energiteknologi. Kina står for 23 pct af det globale udslip, så potentialet for at sælge grønne løsninger er stort. Indien står for 5,7 pct., EU for 13 pct. Tilsvarende er køen lang af asiatiske vækstøkonomier, der vil købe grønne danske teknologier, fortalte energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt mig forleden, efter at han bl.a. har besøgt Indonesien.

I den rige verden sviner vi også med energien. USA står for 14 pct. af det globale udslip. Men takket været grøn lovgivning har vi særligt i den nordlige del af EU fået incitamenter til at fremme grøn teknologi.

Også herhjemme har vi været gode til det. På tværs af skiftende regeringer, selv om vi i øjeblikket hører klagesange fra den røde opposition om, hvor ond en regering vi har, fordi der er sparet på det grønne. Men sagen er, at man altid kan bruge flere penge. Det er synligt at bruge skatteydernes penge. Hvad man ikke ser er, at disse penge jo skal gå fra andre nyttige forehavender. Uanset hvad, er vi stadigvæk en førende grøn nation, og eksportpotentialet er stort – der blev solgt for 74 mia. kr. energiteknologi i 2014.

Hvad der afgør, om der kommer en aftale, er politisk vilje. Den slags handler om egeninteresse. Men også vilje til at sætte et eksempel. I Danmark vil vi reducere udledning af klimaudslip med 37 procent på vej mod 2020 – det politiske slagsmål herhjemme handler om, hvorvidt det tal skal øges med tre procentpoint. Ambitiøst er det under alle omstændigheder.

Forhandlingerne i Paris er mellemstatslige, og det betyder, at alle skal om bord, hvis aftalen skal gælde globalt. Mindre kan selvfølgelig gøre det. Modsat COP15 i København er man gået bort fra forsøget på at lege global regering, som vil diktere, hvad landene skal levere.

Nu er der en appel til deltagerlandenes egen samvittighed, og landene melder selv ind, hvad de kan bidrage med. Den slags er ikke nok.

Selvfølgelig er det også derfor, at så forskellige mennesker som skuespiller og tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger og tidligere klimaminister Lykke Friis er i Paris i disse dage.

Før det har folk som tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard deltaget i demonstration sammen med andre miljøbevidste danskere, fordi de føler ansvar.

Den form for grøn aktivisme er den rette: De, der sviner, skal hænges ud. Uden pres går det ikke.

7 kommentarer RSS

 1. Af Jørgen F.

  -

  ..jeg mener de frivillige indmeldelser , jfr. modellerne, giver omkring 3.5 graders stigning.

  En stor forvirring, tror jeg, er dog begrebet ‘add on’ , som vist dækker over hvorvidt man medregner den ene grad , kloden allerede påstås at have varmet sig, som følge af menneskelig aktivitet, siden det førindustrielle niveau.

  Og hvordan man vil nå 2, eller 1,5 , og hvad enten der er tale om absolutte tal eller fra nuværende niveau, i Paris, henstår fortsat , jfr. BBC , fortsat i det uvisse.

  Så hverken målene, finansieringen eller kontrolinstancernes kompetencer fremgår tydeligt af seneste draft – her 6 år minus 2 dage siden de samme mennesker forlod Bellacentret, via Kastrup, med en Accord.

 2. Af Finn Bjerrehave

  -

  Måske hvis de alle kan blive enige om Verdens største svindelnummer opløser sig selv, og tak for det, der findes kun en gud og det er solens indflydelse på kloden.
  DR-K 9-12 2015 2300-0500, der blev mit indlæg bekræftet, som desværre ikke giver klimasvindlerne flere afgift kort på hånden, altså de gode græder og vi andre ånder lettet op til før 1994, hvor frygten blev implanteret.
  Klimaeksperterne fik endda dødsstødet artikel i Ingeniøren, svindel i alle temp.stigninger.
  200 millioner år skulle jorden være om en 2 grader temp. stigning,DR 1 igen et BBC program, og nu efter stormen en 12 år havvindmølle ved Samsø havareret , og hvor ender vores dyre møller, ?
  Drømme. Finn Vig

 3. Af Uffe Staulund

  -

  Selvfølgelig får vi en grøn jul.
  Det er i hvertfald ikke Berlingskes internet server, som giver CO2 belastning.

 4. Af Henrik Gøtke

  -

  Hvad skal der til, før verden er parat til at indrømme, at hysteriet om Global Opvarmning er løgn? Ville det være tilstrækkeligt, at klimachefen Christiana Figueres fra FN’s klimaorgan IPCC selv indrømmer, at det er løgn? Tilsyneladende ikke:

  The alarmists keep telling us their concern about global warming is all about man’s stewardship of the environment. But we know that’s not true. A United Nations official has now confirmed this.

  At a news conference last week in Brussels, Christiana Figueres, executive secretary of U.N.’s Framework Convention on Climate Change, admitted that the goal of environmental activists is not to save the world from ecological calamity but to destroy capitalism.
  ?
  “This is the first time in the history of mankind that we are setting ourselves the task of intentionally, within a defined period of time, to change the economic development model that has been reigning for at least 150 years, since the Industrial Revolution,” she said.
  ?
  Referring to a new international treaty environmentalists hope will be adopted at the Paris climate change conference later this year, she added: “This is probably the most difficult task we have ever given ourselves, which is to intentionally transform the economic development model for the first time in human history.”

 5. Af Jan Petersen

  -

  Med en oliepris på under 40 dollars pr tønde er det nok rimelig op ad bakke for grøn energi. Iøvrigt, i bagklogskabens klare lys, så brasede verdensøkonomien sidste gang olie var så billig! Hvad sker der mon denne gang?

 6. Af Ulf Timmermann

  -

  “Kina står for 23 pct af det globale udslip” … det svarer meget godt til, hvad kineserne udgør af jordens befolkning. De 14% yankee’erne udslipper svarer overhovedet ikke tilsvarende til, hvor stor en andel, de udgør af ditto. For slet ikke at tale om deres, yankee’ernes, Vesten’s historiske ansvar som sådan.

 7. Af Ulf Timmermann

  -

  Iøvrigt synes jeg, at I burde gå tilbage til at producere alt Jeres “billige lort” selv – eller i U.S.A. for fanden.

Kommentarer er lukket.